Ministar Picula susreo se s predstavnicima Zagrebačke županije i grada Ivanić-Grada....

U sklopu programa obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula susreo se 6. svibnja 2003. u Ivanić-Gradu s predstavnicima Zagrebačke županije i grada Ivanić-Grada. Zagrebačka je županija u studenome 2002. godine pristupila Skupštini europskih regija pa su predstavnici županije ministra Piculu izvijestili o stupnju realizacije projekata koji se financiraju iz INTERREG-a i CARDS-a te su ga obavijestili o tijeku provedbe Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije (SOPS).

Ministar Picula je izrazio zadovoljstvo što Zagrebačka županija ima Odjel za europske integracije koji joj, s jedne strane, omogućuje da aplicira za financiranje projekata bitnih za njen razvoj te, s druge strane, pridonosi boljem informiranju građana s područja županije o svim pitanjima vezanima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Tijekom razgovora s učenicima srednje škole "Ivan Švear" u Ivanić-Gradu na temu “Mladi i Europa” ministar Picula je istaknuo kako je situacija u ovom trenutku bitno bolja u odnosu na vrijeme prije 2000. godine jer je tada postojala samo deklarativna želja za ulaskom u EU, dok nam se sada pruža prilika da postanemo i stvarni kandidat kada Europska komisija izradi pozitivno mišljenje na temelju odgovora koje će Republika Hrvatska pripremiti za Komisijin upitnik.

Odgovarajući na učenička pitanja, hrvatski je ministar vanjskih poslova naglasio da naše mjerilo ne trebaju biti zemlje koje nisu članice EU, već one kojima je članstvo u Uniji, između ostalog, otvorilo pristup fondovima za financiranje raznih projekata i time olakšalo rješavanje mnogih problema. Regionalnom suradnjom Republika Hrvatska će ojačati i učvrstiti svoj položaj u jugoistočnoj Europi i time postati ravnopravan partner i sugovornik državama kojima se težimo pridružiti i punopravnim članstvom u EU, dodao je ministar Picula.



Priopćenja