Dr. Ivan Šimonović sastao se u Ateni s gosp. Tassosom Giannitsisom...

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović sastao se u Ateni, u utorak, 6. svibnja 2003. godine, s grčkim alternativnim ministrom vanjskih poslova Tassosom Giannitsisom. Teme razgovora obuhvaćale su multilateralnu i bilateralnu suradnju.

Dr. Šimonović zahvalio je Giannitsisu što je pod grčkim predsjedanjem Europskom unijom donesena odluka Vijeća ministara EU o upućivanju hrvatskog zahtjeva za članstvo u EU na mišljenje Europskoj komisiji. Glede prioriteta sastanka na vrhu u Solunu, posebice je istaknuto pitanje jasne europske perspektive država jugoistočne Europe, te njihovog individualnog priključivanja Europskoj uniji ovisno o brzini ispunjavanja zadanih uvjeta.

Tassos Giannitsis izvijestio je također kako će tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Republike Hrvatske u EU, idući tjedan biti upućen u grčki Parlament na postupak ratifikacije.

U svezi s bilateralnom suradnjom između Hrvatske i Grčke dogovoreno je promicanje suradnje u području turizma i prometa. U tu svrhu održat će se u najskorije vrijeme sastanak tour operatera, te prijevoznika na zračnim i trajektnim linijama. Ocijenjeno je da se usklađenim nastupom obiju država u području turizma, mogu postići još bolji gospodarski učinci.

Grčki alternativni ministar vanjskih poslova Tassos Giannitsis prihvatio je poziv da u rujnu ove godine posjeti Republiku Hrvatsku.



Priopćenja