Sastanak državne tajnice Metelko-Zgombić s Leom Dochertyjem, državnim ministrom za Europu UK

  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sastala se 21. rujna 2023. s državnim ministrom za Europu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Leom Dochertyjem.
Obostrano je izraženo zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine te čestim bilateralnim kontaktima. Slijedom potpisivanja Zajedničke Izjave o bilateralnoj suradnji u travnju ove godine, naglašena je mogućnost nastavka i produbljivanja suradnje u područjima vanjske politike, obrane i sigurnosti,  visokog obrazovanja, znanosti, kulture i javne uprave. Sugovornici su se složili oko potencijala za rast gospodarske suradnje, uključujući ulaganja, tehnološki sektor i energetiku te je osobito pozdravljen dolazak velikog broja britanskih turista u Hrvatsku. Britanska je strana izrazila podršku Hrvatskoj na pridruživanju OECD-u, kao jednom od naših glavnih strateških ciljeva.
Osim bilateralnih pitanja, sugovornici su razmijenili mišljenja o odnosima EU i Ujedinjene Kraljevine te aktualnim europskim temama, kao što su rat u Ukrajini i situacija u šest zemalja zapadnog Balkana.

Priopćenja