Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a posvećenom situaciji u Ukrajini

  • Slika
U okviru 78. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, održan je sastanak Vijeća sigurnosti UN-a posvećen situaciji u Ukrajini, na kojemu se obratio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na sastanku su sudionici, uz nazočnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, razmatrali aktualnu situaciju i izazove u Ukrajini, kao i napredak u pronalaženju trajnog mirnog rješenja. 

„Hrvatska podupire napore za promicanje odgovornosti za međunarodne zločine počinjene u i protiv Ukrajine u svim relevantnim multilateralnim forumima, uključujući UN, OESS i Vijeće Europe. Pritom također trebamo imati na umu da potraga za odgovornošću nije događaj, već dio složenog i dugog procesa. Tranzicija nakon završetka rata također će biti jedan od većih izazova. U tome je i Hrvatska odlučna stati uz Ukrajinu“, naglasio je ministar Grlić Radman.

„Ukrajina, jedna od država članica utemeljiteljica Ujedinjenih naroda, ima urođeno i neporecivo pravo braniti se i boriti se za svoju neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet unutar svojih međunarodno priznatih granica. Priznavanje ovih neotuđivih prava temelj je na kojem su izgrađeni Ujedinjeni narodi. U tom smislu - svi smo mi Ukrajina“, istaknuo je ministar.

„Sve dok u Ukrajini traje rat, žrtva će biti i Vijeće sigurnosti UN-a. Opća skupština odgovorila je odgovorno i bez oklijevanja održavši svoju izvanrednu sjednicu i ponudivši jasnu platformu za svjetsku osudu rata protiv Ukrajine. Ovaj globalni poziv pružio je i nastavlja pružati golemu vrijednost i potporu multilateralizmu. Međutim, kako bi multilateralni sustav bio učinkovit, svijet treba potpuno funkcionalna tijela UN-a, posvećena svojim mandatima i međusobnoj suradnji. To nam, nažalost, danas nedostaje“, kazao je nazočnima ministar.

Na marginama zasjedanja, ministar Grlić Radman potpisao je sporazum s predsjednicom Međunarodnog odbora Crvenog križa Mirjanom Špoljarić Egger, između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Međunarodnog odbora Crvenog križa, o upućivanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu u Maroku. Potpisao je potom Provedbeni sporazum o zaštiti morske bioraznolikosti izvan nacionalne jurisdikcije (BBNJ).

Ministar Grlić Radman sudjelovao je, također, na sastanku Američko-jadranske povelje (A5) s fokusom na sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana, gdje je naglašena važnost međusobne suradnje država jugoistočne Europe za ubrzanje euroatlantskih integracija i očuvanje stabilnosti.

Sudjelovao je, također, na Dijalogu na visokoj razini o inicijativi protiv arbitrarnih uhićenja, kao i na sastanku Srednjoeuropske inicijative (SEI).

Tijekom današnjeg dana ministar je, također, održao i bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Savezne Demokratske Republike Etiopije Demeke Mekonnen Hassenom, te s zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika i posebnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Priopćenja