Članstvom u OECD-u, organizaciji koja okuplja 38 najrazvijenijih država svijeta, ostvarit ćemo sve strateške ciljeve

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas s glavnim tajnikom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathiasom Cormannom koji je potom, zajedno s ministrom financija Markom Primorcem, predstavio prvi Ekonomski pregled za Republiku Hrvatsku za pristupanje toj organizaciji.

''Danas je za Hrvatsku i za njen proces pristupanja u OECD, jedinu veliku međunarodnu organizaciju u koju još trebamo pristupiti, zaista referentan dan'', naglasio je premijer Plenković nakon sastanka.
 
Kazao je kako je OECD-ov Ekonomski pregled za Republiku Hrvatsku vrlo važan, objektivan i nepristran, a isto tako realističan s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, na ostvarene reforme u dosadašnjem razdoblju, kao i na sugestije o pravcima daljnjih reformi korisnih za Hrvatsku i njezine građane te gospodarstvo.
 
Premijer je poručio da je članstvo Hrvatske u OECD-u iznimno važno.
 
''OECD je organizacija koja okuplja 38 najrazvijenijih država svijeta. Mi smo prije nekoliko godina, u formi pisma, koje sam uputio prethodniku, izrazili interes za članstvo u OECD-u. Sve je to bilo u kontekstu i prvih koraka prema Schengenu i europodručju 2017. i u međuvremenu smo se priključili u skupinu šest zemalja, tri europske i tri latinoameričke'', istaknuo je dodavši kako su uz nas u Europi u ovom trenutku u procesu pristupanja i Bugarska i Rumunjska, a u Južnoj Americi Brazil, Argentina i Peru.
 
OECD-ov Ekonomski pregled pomoći će ubrzavanju daljnjih reformi
 
''Današnji položaj Hrvatske, kada gledamo ambicije drugih država, je vrlo solidan i ovaj Ekonomski pregled pomoći će nam da ubrzamo daljnje reforme i usvajamo standarde koje OECD preporučuje na temelju dobrih praksi i iskustava najrazvijenijih i, što je najvažnije, najuređenijih zemalja svijeta'', dodao je Plenković.
 
Istaknuo je da bi Hrvatska s članstvom u ovoj organizaciji ostvarila sve svoje strateške državne i vanjskopolitičke ciljeve.
 
''Zaista bi tada napravili sve ono što je naša ambicija i što smo uvjereni da je korisno i dobro za građane Hrvatske. Mi smo u našem mandatu do sada povećali u apsolutnom iznosu BDP za 20 milijardi eura, trenutno smo u poziciji da imamo najviše zaposlenih i najmanje nezaposlenih. Odnos zaposlenih i nezaposlenih je 16 naspram 1, što je u usporedbi s onim prije deset godina izuzetan napredak jer su tada bila četiri zaposlena na jednog nezaposlenog'', kazao je premijer.
 
Globalno konkurentnije gospodarstvo
 
Poručio je da će članstvo u OECD-u omogućiti hrvatskom gospodarstvu da bude globalno još konkurentnije.
 
''I da usvojimo najbolje standarde upravljanja i provođenja javnih politika te da Hrvatska bude otporna na krize s kojima se susreće cijeli svijet. Posebno nas veseli da je OECD za ovu godinu predvidio rast BDP-a u Hrvatskoj od 3 posto. U ovom trenutku je naša projekcija rasta 2,2 posto, revidirat ćemo je kad budemo predlagali proračun za iduću godinu, a ovo znači da i oni vide dobre, pozitivne rezultate ova dva kvartala'', kazao je predsjednik Vlade te dodao kako preporuke OECD-a daju Vladi signal koja su to područja u kojima mora učiniti dodatne napore.
 
''Bilo da je riječ o kalibriranju paketa mjera potpore, o boljem upravljanju kompanijama u državnom vlasništvu ili pak u određenim mjerama porezne politike ili suzbijanja korupcije. Sve su to oni najviši standardi kojima članstvo u OECD-u može Hrvatskoj pridonijeti u procesu reformi i daljnjeg razvoja te ostvarenja naših nacionalnih ciljeva. Nastojat ćemo da za dvije godine kada će OECD izaći s drugim ekonomskim pregledom budemo u situaciji da samo članstvo bude praktički pred završnom fazom'', zaključio je premijer Plenković.
 
Cormann: Hrvatska je izvor inspiracije za OECD, kao i za zemlje zapadnog Balkana
 
Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann rekao je kako ta organizacija već godinama surađuje s Hrvatskom koja je pokazala veliku predanost reformama, te održiv i snažan razvoj, rast i stalno poboljšanje životnog standarda.
 
''Hrvatska je u dobroj fazi, hrvatsko gospodarstvo je napredovalo. Hrvatska je entuzijastična i snažno provodi napore kako bi pristupila OECD-u i predana je razvoju, rastu i stvaranju mogućnosti za hrvatske građane da napreduju'', poručio je Cormann.
 
Dodao je da će članice OECD-a imati koristi od kvalitetne suradnju s Hrvatskom jer je ona ''izvor inspiracije, ne samo za nas već i za zemlje zapadnog Balkana''.
 
''Hrvatska dijeli svoja iskustva i svoje aktivnosti vezane uz suradnju s OECD-om, doprinosi raznim inicijativama, npr. zelene tranzicije. Veselimo se razvoju ovog programa i tijesnoj suradnji i procesu pristupanja OECD-u, što će omogućiti dodatan rast i razvoj na korist svih građana u RH'', rekao je na kraju glavni tajnik OECD-a.

Priopćenja