Sastali se ministri vanjskih poslova Republike Hrvatske i Crne Gore, Tonino Picula i Dragiša Burzan

Danas, 28. travnja 2003. godine, na marginama zasjedanja INTERREG-a III A u Sarajevu, sastali su se ministri vanjskih poslova Republike Hrvatske i Crne Gore, Tonino Picula i Dragiša Burzan.

Ministri Picula i Burzan su odnose između dviju država ocijenili kao dinamične i dobrosusjedske. Posebno su pozdravili uspješnu provedbu Protokola o prijelaznom režimu uzduž južne granice (Protokol o Prevlaci), istaknuvši rad zajedničke policijske posade koja od 1. travnja o.g. nadzire Zonu, kao i proces razminiranja koji se uspješno provodi. Ministri su se suglasili da bi se izgradnjom graničnog prijelaza Sutorina – Karasovići (Debeli Brijeg), znatno poboljšali uvjeti za daljnje unapređenje odnosa na području gospodarstva i turizma.

Ministar Picula izvijestio je crnogorsku stranu o procesu približavanja RH Europskoj uniji, a ministar Burzan je istaknuo potporu Crne Gore hrvatskim nastojanjima, zamolivši za pomoć i prijenos iskustava u političkom i tehničkom smislu. Zatim je informirao hrvatsko izaslanstvo o trenutnoj društvenoj i političkoj situaciji u Crnoj Gori i novoj zajednici sa Srbijom, istaknuvši nove carinske stope kao najveći problem i prijetnju daljnjim reformama. Ministar Burzan posebno se zahvalio na spremnosti MVP-a RH, Diplomatske akademije, na pružanju pomoći glede uspostave slične institucije unutar MVP-a CG i usavršavanja crnogorskog diplomatskog kadra.

Hrvatski je ministar pozdravio napredak u demokratskim procesima u Srbiji i Crnoj Gori te izrazio potporu tim procesima kao i spremnost Republike Hrvatske u prenošenju dosadašnjih vlastitih iskustava.

Sugovornici su se suglasili da je najvažnije intenzivirati gospodarsku suradnju koja je temelj svakog budućeg unapređenja odnosa dviju država. Ministar Burzan pozvao je ministra Piculu da u skoro vrijeme i službeno posjeti Crnu Goru.Priopćenja