Ministar Picula susreo se s mvp Talijanske Republike Francom Frattinijem...

Danas, 28. travnja 2003. godine, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula susreo se u Sarajevu , na margini ministarske konferencije Interreg III A Italija - Jadran, s ministrom vanjskih poslova Talijanske Republike Francom Frattinijem. Na prvom formalnom bilateralnom sastanku dvaju ministara obostrano je potvrđeno mišljenje o visokoj razini bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Italija će tijekom predsjedanja EU u drugoj polovici ove godine pružiti punu podršku RH na putu približavanja EU. Blizina Italije i Hrvatske, kao i razvijeni dobrosusjedski odnosi, jesu dodatni argument za davanje podrške. Italija također želi podržati RH u već započetim reformama i što bržem ispunjavanju kriterija iz Kopenhagena.
Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je već u postupku u talijanskom Parlamentu. Vlada Talijanske Republike je odobrila sporazum i proslijedila ga u parlamentarnu proceduru prije desetak dana.

Tijekom razgovora spomenut je i rad Mješovitog hrvatsko-talijanskog povjerenstva za razmatranje mogućnosti uključivanja talijanskih državljana u postupak denacionalizacije u RH, koje je pokrenuto na zajedničku inicijativu ministra Picule i premijera Berlusconija u rujnu 2002. Ovo je pravno pitanje koje će se rješavati na stručnoj razini i koje neće opterećivati davanje podrške RH za kandidaturu za članstvo u EU.

Nadalje, na obje strane je naglašena prisutnost volje za rješavanjem otvorenih bilateralnih pitanja, kao što je ratifikacija već potpisanih i potpisivanje usuglašenih i započetih bilateralnih ugovora. Među inima spomenut je Sporazum o prijateljstvu, suradnji i partnerstvu, te Sporazum o praktičnim mjerama povjerenja za izbjegavanje incidenata na moru, kojim bi se, uz uspostavu policijske suradnje dviju država, riješilo pitanje sigurnosti u Jadranskom moru, a proglašavanje zona zaštićenog ribarenja rješavat će se u skladu s najavljenom politikom EU prema ribarstvu.

Na kraju razgovora je istaknuto da je i inicijativa Interreg III A, čiji je program predstavljen u Sarajevu, također važan instrument za nastavak suradnje između Zagreba i Rima. S talijanske strane još jednom je naglašeno davanje prioriteta približavanju zemalja zapadnog Balkana euro-atlantskim integracijama tijekom talijanskog predsjedanja EU. Summit u Solunu će biti dobra prilika da i zemlje koje još nisu kandidati, skupa sa zemljama koje se već nalaze u predvorju EU, budu uključene u zajedničke akcije i programe.
Načelno je dogovoreno da se prije preuzimanja talijanskog predsjedanja EU održi još jedan krug bilateralnih razgovora.



Priopćenja