Republika Hrvatska podržava akciju međunarodne zajednice u Libiji koja se provodi temeljem rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1973 (2011)

Republika Hrvatska izražava solidarnost s libijskim narodom i u potpunosti podržava njegovu težnju za slobodom i demokracijom, te u tom smislu očekuje da će ishod međunarodne akcije biti istinska demokratska tranzicija njihove zemlje

Republika Hrvatska izražava solidarnost s libijskim narodom i u potpunosti podržava njegovu težnju za slobodom i demokracijom, te u tom smislu očekuje da će ishod međunarodne akcije biti istinska demokratska tranzicija njihove zemlje.

Republika Hrvatska i na vlastitom ratnom iskustvu temelji uvjerenje da je međunarodna intervencija legitimna kada je pokrenuta s ciljem sprječavanja teških i masovnih povreda temeljnih ljudskih prava, te kada uključuje široki konsenzus međunarodne zajednice, kao što je to slučaj s trenutnom akcijom u Libiji.

Republika Hrvatska pozdravlja činjenicu da je rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1973 (2011) donesena pravovremeno i uz široku međunarodnu i regionalnu podršku, što pokazuje bitno jačanje instrumenata međunarodnog djelovanja u odnosu na vrijeme krize u bivšoj Jugoslaviji. Republika Hrvatska također podržava i poštuje provedbu sankcija protiv Gadafijeva režima uvedenih rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1970 (2011).

Istovremeno s međunarodnom vojnom akcijom, u tijeku je planiranje međunarodnog humanitarnog djelovanja i dugoročnog stabiliziranja prilika u Libiji.



Priopćenja