U Pečuhu je 21. ožujka 2011. godine započeo Tjedan hrvatskog jezika

U Hrvatskom obrazovnom centru Miroslav Krleža u Pečuhu započeo je 21. Ožujka 2011. godine, svečanim programom otvaranja, Tjedan hrvatskog jezika u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Tradicionalno, učenici svake godine dane promocije hrvatske kulture i jezika posvećuju jednoj od subetničkih skupina Hrvata u Mađarskoj – proteklih godina predstavljeni su Hrvati Šokci i Bunjevci, a ove godine bit će to Hrvati Bošnjaci.

Obučeni u narodne nošnje Hrvata Bošnjaka iz okolice Pečuha, učenici i njihovi nastavnici, te članice zbora August Šenoa, istaknuli su značenje obilježavanja dana hrvatskog jezika, te u program ukomponirali glazbene, literarne i kulturološke značajke ove hrvatske zajednice. Prigodna izložba rukotvorina, nošnji i starih fotografija popratila je muzičku i koreografsku obradu pojedinih običaja.

Tjedan hrvatskog jezika obuhvaća i programske aktivnosti IPA projekta Predstavljanje zajedničke kulturne baštine pograničnog područja Križevci –Pečuh, tako da će se tokom petodnevnog programa uz učenike Hrvatskog obrazovnog centra Miroslav Krleža uključiti i učenici iz Osijeka, Križevaca i Kalnika svojim kulturnim prinosima.

Programe Tjedna hrvatskog jezika, uz učenike, upravu i nastavnike škola, predstavnike gradova s hrvatske strane, prati i predsjednik hrvatske te manjinskih samouprava, kao i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu.


Ljiljana Pancirov
Generalna konzulica



Ostale vijesti