Republika Hrvatska i Republika Kenija uspostavile diplomatske odnose

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Dražen Margeta razgovarao je danas 1. prosinca 2004. u Nairobiju s ministrom vanjskih poslova Republike Kenije Chirauom Ali Mwakwereom. Pomoćnik ministra Margeta sudjeluje na Prvoj preglednoj konferenciji "Svijet bez mina" u Nairobiju koja okuplja države stranke Otawske konferencije

Tijekom razgovora visoki dužnosnici Hrvatske i Kenije su izrazili uvjerenje da će se približavanje dviju država odraziti posebno u gospodarstvu, trgovini, kulturi, obrazovanju i transportu. Ministar Mwakwere je iskazao nadu za otvaranjem kenijskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj te spomenuo nedovoljnu zastupljenost Kenije u zemljama srednje i istočne Europe. Margeta i Mwakwere su razgovarali o povratku kenijskih studenata na hrvatsko Sveučilište te o povezivanju hrvatskih i kenijskih morskih luka što bi koristilo dvjema državama za nastup na tržištima srednje Europe odnosno istočne Afrike.

Kenijska strana pozitivno je ocijenila hrvatsku kandidaturu za članstvom u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, za 2008. i 2009. godinu. Kenija hrvatske argumente za članstvom smatra opravdanima.



Priopćenja