Priopćenje vezano uz odluku Saveznog vijeća Švicarske Konfederacije o produljenju prijelaznih mjera za pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je sa žaljenjem primilo vijest o odluci Saveznog vijeća Švicarske Konfederacije da produlji trajanje mjera za pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada na razdoblje od godinu dana, od 1. siječnja 2024. do 31. prosinca iste godine. U tom razdoblju će se primjenjivati sustav kvota za izdavanje radnih dozvola hrvatskim državljanima, pri čemu će broj mogućih izdanih radnih dozvola hrvatskim državljanima ostati isti kao 2023. godine.

Uvažavajući činjenicu da je ovakva odluka utemeljena na odredbama Protokola III uz Sporazum o slobodi kretanja između Europske unije i Švicarske Konfederacije koje predviđaju mogućnost aktiviranja zaštite klauzule do 2026. godine, Ministarstvo se zalaže za izjednačavanje prava državljana Republike Hrvatske s ostalim državama članicama Europske unije, posebice imajući u vidu da broj hrvatskih državljana koji su zatražili radnu dozvolu nije bio takvog intenziteta koje bi zahtijevalo produljenje ograničenja. Također, iako je Republika Hrvatska postala članicom EU još 2013. godine, Protokol III kojim se Sporazum o slobodnom kretanju osoba s Europskom unijom proširio i na hrvatske državljane u Švicarskoj Konfederaciji je stupio na snagu tek 2017., te su građani Republike Hrvatske bili zakinuti za pravovremeni početak primjene ovog Sporazuma, uključujući i početak prijelaznog razdoblja. 

S obzirom na odredbe Sporazuma o slobodi kretanja između Europske unije i Švicarske Konfederacije, potpuna sloboda kretanja za hrvatske državljane ponovno će biti u primjeni 2025. godine. Ministarstvo očekuje da će švicarska strana istekom ovog razdoblja odlučiti o završetku prijelaznog razdoblja i da neće ponovno aktivirati zaštitnu klauzulu za 2026. godinu, čime bi hrvatski državljani bili konačno izjednačeni s državljanima drugih članica Europske unije i EFTA-e vezano uz mogućnost pristupa švicarskom tržištu rada. Podsjećamo i da je Europski parlament u rezoluciji o odnosima Europske unije i Švicarske Konfederacije, usvojenoj 4. listopada ove godine, također pozvao na ukidanje ograničenja za pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada.


Priopćenja