Državni tajnik Matušić u službenom posjetu Republici Čile

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić boravio je od 18. - 22. studenoga 2023. u Republici Čile, nastavno na održane  10. političke konzultacije u rujnu ove godine. Tom prilikom susreo se s glavnim tajnikom za vanjske poslove Ministarstva vanjskih poslova Rodrigom Olsenom Olivarisem, s gradonačelnicom Providencije Evelyn Rose Matthei Fornet, te zastupnicama i zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Čile.
Tijekom sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova razgovaralo se o mogućnostima daljnjeg jačanja suradnje prvenstveno u području gospodarstva i investicija, kao i u području kulture, znanosti i inovacija. Razmijenjena su i mišljenja o aktualnim globalnim temama i suradnji u multilateralnim organizacijama. Posebno je naglašeno kako su mnogi hrvatski iseljenici pronašli svoj dom u državi Čile početkom 20. stoljeća, te kako velika hrvatska iseljenička zajednica u Čileu predstavlja most koji na značajan način povezuje dvije države, kao i potencijal za daljnji razvoj odnosa i suradnje. Tom prilikom razmijenjen je i potpisani Memorandum o razumijevanju i suradnji u području turizma.
U okviru posjeta državni tajnik Matušić susreo se i razgovarao s potpredsjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Čile Danielle Cicardini, Odborom za vanjsku politiku na čelu s predsjednikom Odbora Tomáasom De Rementeriom te s Međuparlamentarnom skupinom prijateljstva Čile - Hrvatska,  prilikom čega je potvrđena dobra suradnja između dvije države, kao i prijateljski odnosi.
Državni tajnik Matušić u Čileu se također susreo i s predstavnicima hrvatske iseljeničke zajednice, te je posjetio Filozofski fakultet na Sveučilištu Čile gdje se početkom iduće godine očekuje otvaranje Lektorata za hrvatski jezik.

Priopćenja