Hrvatska strana preuzela danas tijelo Dalibora Burazovića poginulog u Iraku

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske priopćuje da je hrvatska strana danas, u subotu, 6. studenoga 2004 preuzela tijelo Dalibora Burazovića, hrvatskog vozača poginulog u Iraku

Nakon brojnih intervencija Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske uz stalnu suradnju s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu danas ujutro u Mosulu u Iraku hrvatski su vozači preuzeli posmrtne ostatke Dalibora Burazovića. Vijest je Ministarstvu vanjskih poslova prvi potvrdio novinar Hrvatske Televizije Tihomir Ladišić koji se nalazi u Iraku. Urednik zagrebačkog Vjesnika Antun Buterin zatim je također potvrdio istu informaciju. Vijest je potvrđena i s američke strane koja je izvijestila Ministarstvo vanjskih poslova da je putem svojih komunikacija zatražila osiguranje i nesmetan prijevoz do turske granice.

Tijelo Dalibora Burazovića stiglo je danas poslijepodne u gradić Zakho na sjeveru Iraka uz iračko-tursku granicu odakle će biti prevezeno u Tursku gdje ga očekuju diplomatski predstavnici Republike Hrvatske na dužnosti u Turskoj i pogrebni prijevoznik iz Osijeka.

Ministarstvo vanjskih poslova je diplomatskom notom zatražilo od Ministarstava vanjskih poslova Bugarske te Srbije i Crne Gore nesmetan prijevoz preko granica. Dolazak tijela Dalibora Burazovića očekuje se u Republici Hrvatskoj u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske i ovom prigodom upozorava građane Republike Hrvatske posebice hrvatske vozače na visoki stupanj sigurnosnog rizika u slučaju putovanja u Irak.



Priopćenja