Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a

Osvrnuvši se na današnje usvajanje nove politike NATO partnerstva, ministar Jandroković istaknuo je kako za daljnje uspješno djelovanje NATO-a, kakvo je bilo u proteklih više od 60 godina njegovog postojanja, Savez mora imati svoju ulogu u široj međunarodnoj sigurnosti

Osvrnuvši se na današnje usvajanje nove politike NATO partnerstva, ministar Jandroković istaknuo je kako za daljnje uspješno djelovanje NATO-a, kakvo je bilo u proteklih više od 60 godina njegovog postojanja, Savez mora imati svoju ulogu u široj međunarodnoj sigurnosti, surađivati s partnerskim zemljama, novim sugovornicima i međunarodnim organizacijama, te u tom smjeru treba djelovati i nova politika partnerstva.

Ministar je važnom ocijenio i suradnju NATO-a i Europske unije, posebice u teškim ekonomskim vremenima kada je dijeljenje resursa i pojednostavljenje djelovanja u okviru savezničkih struktura od izuzetne važnosti. U tom smislu izrazio je uvjerenje kako će međusobna suradnja biti još dublja i učinkovitija.

Istaknuo je i kako će skorim članstvom Hrvatska postati 22. zemlja Europske unije koja je članica obje organizacije. U tom smislu, Republika Hrvatska dat će svoj doprinos daljnjem unaprjeđenju i jačanju suradnje i partnerstva NATO-a i Europske unije.

Poručio je na kraju kako, ne samo iz hrvatske nacionalne perspektive, nego i u interesu sigurnosti i stabilnosti Europe, NATO ne smije izgubiti fokus s prostora jugoistočne Europe, posebice prema zemljama u regiji koje imaju aspiracije za ulaskom u članstvo Saveza.



Priopćenja