Potpisan Memorandum o suglasnosti o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Južne Australije

  • Slika
U okviru radnog posjeta Australiji, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u Adelaidu u utorak, 5. prosinca 2023. godine, s predsjednikom Vlade Južne Australije Peterom Malinauskasom s kojim je potpisao Memorandum o suglasnosti o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Južne Australije.
 
Sporazum označava novo poglavlje suradnje te značajan korak prema jačanju bilateralnih odnosa. Memorandum o razumijevanju osnažit će postojeće suradnje te potaknuti one nove u područjima kao što su turizam, obrazovanje, obnovljiva energija, pomorstvo i ribarstvo, vinogradarstvo, informacijska tehnologija, umjetnost, kultura i sport. Ovaj memorandum pruža osnovu za poboljšanje ulaganja i gospodarskih mogućnosti, akademske i istraživačke suradnje, kao i razmjenu znanja i stručnosti.

Ministar Grlić Radman naglasio je važnost veze između Hrvatske i Južne Australije, ističući zajedničke vrijednosti i snažnu povezanost izgrađenu na temeljima brojne i uspješne hrvatske zajednice u Južnoj Australiji. Tijekom sastanka, ministar je istaknuo i razvoj gospodarske suradnje, naglašavajući značaj australskih investicija u Hrvatskoj, poglavito iz Adelaidea, te razmjenu znanja i tehnologije ribarstva iz Port Lincolna.
 
Tijekom boravka u Adelaid u, ministar se susreo i s predsjednikom Gornjeg Doma Parlamenta Južne Australije Terryem Stephensom. Sugovornici su pozdravili aktivnosti Skupine prijateljstva i izrazili želju za intenziviranjem dijaloga na parlamentarnoj razini.
 
Susretu s guvernerkom Južne Australije Frances Adamson, nazočili su i istaknuti predstavnici hrvatske zajednice. Naglašen je značaj hrvatske zajednice u Južnoj  Australiji, kao i važnost najave pokretanja pregovora o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Istaknuta je, također, australska potpora pristupanju Hrvatske OECD-u.
 
Posjet je završen susretom u Hrvatskom klubu Adelaide s predstavnicima hrvatske zajednice. Ministar Grlić Radman je istaknuo važnost doprinosa hrvatske zajednice u izgradnji mostova prijateljstva između Hrvatske i Australije. Posebno je pohvalio njihovu predanost očuvanju hrvatskog identiteta te izražavanje zajedničkih kulturnih vrijednosti. Istaknuo je, također, važnost kulture kao mosta koji povezuje zajednice te najavio podršku Vlade RH projektima koji potiču očuvanje hrvatskog kulturnog nasljeđa diljem svijeta.

Priopćenja