Posjet Izaslanstva Nacionalne obrambene škole Sultanata Omana MVEP-u u okviru studijskog posjeta Republici Hrvatskoj

  • Slika
  • Slika
Ravnatelj Uprave za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova dr. sc. Petar Mihatov primio je 5. ožujka 2024. izaslanstvo Nacionalne obrambene škole Sultanata Omana, koje boravi u petodnevnom studijskom posjetu Republici Hrvatskoj. 
 
Susret je bio prilika za razmjenu iskustava i pogleda Hrvatske i Omana na najznačajnija aktualna vanjsko-politička pitanja, s naglaskom na ratu u Ukrajini, gdje je istaknut značaj recentnog hrvatskog iskustva obrambenog rata i poslijeratne tranzicije za pružanje potpore ukrajinskom otporu narušavanja suvereniteta međunarodno priznate države. Druga važna tema bio je Bliski istok i eskalacija potaknuta Hamasovim napadom 7. listopada 2023., s tragičnim posljedicama, kao i kriza u Crvenom moru, koja prerasta u globalnu krizu. Obje države smatraju  dvodržavno rješenje prioritetom. Hrvatska cijeni omansku tradicionalnu politiku poticanja dijaloga i mirnih rješenja te uspješnu facilitaciju u nizu sukoba u regiji i svijetu. Pozdravljena je recentna inicijativa šefa diplomacije Sultanata Omana Sayyida Badra Albusaidija s ciljem pokretanja mirovnih pregovora koji bi doveli do trajnog rješenja palestinsko-izraelskog sukoba.
 
Zapovjednik Nacionalne obrambene škole i voditelj omanskog Izaslanstva, kontraadmiral Ali bin Abdullah Al-Shidi, i ravnatelj Mihatov istakli su dobre bilateralne odnose te interes za jačom suradnjom dviju pomorskih država bogate povijesti, kulture i tradicije. Naglašen je interes za povezivanjem na području gospodarstva, gdje je izdvojen IT, obrambeni i turistički sektor.
 
Hrvatska Omanu daje podršku i u okviru dijaloga EU-Oman te također zagovara snažniju suradnju EU-a s državama Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC), što je ravnatelj Mihatov istaknuo. Oba sugovornika očekuju da će dinamiziranju međudržavne suradnje Hrvatske i Omana ključni poticaj, osim današnjeg susreta, dati i predstojeći službeni posjet omanskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj, planiran za 19. i 20. ožujka ove godine.

Ostale vijesti