Snaženje trgovinskih veza s Argentinom i razmjena iskustva na putu u OECD

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Hrvati u Argentini predstavljaju veliki potencijal za povratak ili useljenje u Hrvatsku, kazao je u utorak u Buenos Airesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
Ministar Grlić Radman sastao se s ministricom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i bogoštovlja Argentine Dianom Mondino, a razgovarali su i o tome „kako sklopiti neki sporazum vezan uz tržište rada“, kazao je novinarima nakon sastanka šef hrvatske diplomacije.
 
Ministar Grlić Radman je istaknuo i važnost pristupanja Hrvatske OECD-u.
 
„Dijelimo iste vrijednosti u pogledu demokracije, slobodnog tržišta i ljudskih prava, obje naše zemlje su na putu ulaska u OECD oko čega možemo razmjenjivati iskustva“, istaknuo je ministar.
 
Ministar Grlić Radman je napomenuo kako je Hrvata na južnoameričkom kontinentu najviše u Argentini te da 300 tisuća stanovnika te zemlje vuče podrijetlo iz Hrvatske.
 
„Tu je veliki biološki bazen i veliki potencijal ili povratka ili useljenja, ovisno koja generacija“, kazao je hrvatski šef diplomacije.
 
Dodao je da se „već puno liječnika uselilo u Hrvatsku koji su podrijetlom Hrvati“.
 
S ministricom Mondino razgovarao je i o energetskoj suradnji. Argentina se, kazao je ministar Grlić Radman, želi pozicionirati na europskom tržištu po pitanju izvoza nafte, litija i plina, uključujući izvoz ukapljenog plina putem LNG terminala na Krku.
 
„Važno je za Argentinu pronaći određene prihvatne luke, a među njima je svakako Rijeka pa smo i u tom smislu razmijenili određena iskustva i mišljenja“, kazao je ministar Grlić Radman.
 
On je dodao da je s argentinskom kolegicom razgovarao i o tome kako unaprijediti trgovinsku suradnju te rekao da je pripremljeno nekoliko sporazuma, među kojima je i sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Izvor: Hina/MVEP
 


Priopćenja