Pomoćnik ministra Damir Kušen pozvao na razgovor veleposlanika

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Damir Kušen primio je u Zagrebu, na zahtjev hrvatske strane, veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj dr. Andreja Bekeša i prenio mu izraze nezadovoljstva i zabrinutosti zbog učestalih incidenata s hrvatskim ribaricama u Savudrijskoj vali

U razgovoru, pomoćnik ministra Kušen izrazio je ocjene da djelovanje slovenske policije u pojedinim slučajevima nije u skladu s postojećim dogovorom graničnih policija dviju država te je pozvao slovensku stranu na zajedničko obraćanje Europskoj komisiji glede daljnje primjene Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji u dijelu koji se odnosi na gospodarski ribolov. Slovenija je pozvana i na zajedničko jačanje političkih i diplomatskih napora na prevladavanju napetosti, izbjegavanju incidenata i otklanjanju njihove politizacije.

Hrvatska je strana pozvala slovenske vlasti na nastavak pregovora u cilju postizanja dogovora o optimalnom međunarodnopravnom instrumentariju za trajno rješenje pitanja razgraničenja na moru, istaknuvši pritom da Hrvatska očekuje suzdržanost glede jurisdikcije nad Savudrijskom valom i poštivanje dogovora.

Vodeći se politikom dobrosusjedstva, uzimajući u obzir pozitivne stečevine ukupnih uzajamnih odnosa dviju zemalja i naroda i vjerujući u zajedničku odgovornost spram europskih vrijednosti i standarda, Republika Hrvatska će nastaviti pridonositi daljnjem unapređenju uzajamnih odnosa i sporazumnom rješavanju otvorenih pitanja.



Priopćenja