Ministar dr. Miomir Žužul primio posebnog koordinatora Pakta o

Ministar dr. Miomir Žužul primio je danas, 8. rujna 2004., u Ministarstvu vanjskih poslova posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu dr. Erharda Buseka koji je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Dr. Erhard Busek rekao je da je status kandidata Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji priznanje Republici Hrvatskoj i signal drugim zemljama u regiji. Naglasio je spremnost pomoći Republici Hrvatskoj da dostigne svoj cilj članstvom u Europskoj uniji, jer je to važno kako za Republiku Hrvatsku tako i za Pakt o stabilnosti i cijelu regiju.

Ministar dr. Žužul je naglasio da se Republika Hrvatska nalazi u bitnoj fazi procesa približavanja Europskoj uniji u kontekstu dobivenog statusa kandidata za članstvo te s obzirom da uskoro počinju pregovori s Europskom unijom to daje novi kvalitet odnosima Republike Hrvatske i Pakta o stabilnosti. Republika Hrvatska se još jednom uvjerila da i kroz Pakt o stabilnosti dobiva pomoć za prilagodbu i za vođenje pregovora s Europskom unijom. Ministar dr. Žužul je dodao kako je Republika Hrvatska jasno formulirala svoju regionalnu politiku svjesna da ulazak u Europsku uniju ne znači bijeg od regije, već je naprotiv spremna još aktivnije nastaviti sudjelovanje u Paktu o stabilnosti.

Dr. Busek se zahvalio Vladi Republike Hrvatske i ministru dr. Žužulu što uviđaju odgovornost Pakta o stabilnosti za zemlje u regiji i najavio održavanje nekoliko važnih događanja u Hrvatskoj: ministarsku konferenciju "Efikasna demokratska uprava na lokalnoj i regionalnoj razini" u Zagrebu 25. i 26. listopada ove godine, otvaranje regionalnog ureda međunarodne "Sava komisije" u Zagrebu i preseljenje sjedišta procesa o obrazovnoj reformi u regiji iz Graza također u Zagreb. Najavljen je novi ravnatelj te nove aktivnosti projekta RACVIAC (Regionalno središte za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja u zemljama jugoistočne Europe) čije sjedište se nalazi u Zagrebu. Na kraju dr. Busek je pozdravio imenovanje novog hrvatskog nacionalnog koordinatora za Pakt o stabilnosti Renata Cobala izražavajući nadu i u buduću uspješnu suradnju Republike Hrvatske i Pakta o stabilnosti.



Priopćenja