Panel rasprava s građanima u okviru Konferencije o budućnosti Europe u Puli

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 21. siječnja 2022. godine, s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom na panel raspravi u okviru Konferencije o budućnosti Europe u Puli. Tema panela bili su sigurnosni i obrambeni aspekti globalne i regionalne uloge Europske unije.

“Hrvatska jasno vidi NATO kao glavnog jamca euroatlantske sigurnosti i svoje članstvo u NATO-u kao glavnu zaštitu od moguće vanjske agresije. Zagovaramo daljnje produbljenje partnerstva s NATO-om koji ostaje temelj naše kolektivne obrane i jačanje suradnje s najvažnijim partnerom, Sjedinjenim Američkim Državama u čitavom nizu tema”, istaknuo je ministar.

Ministar Dendias također je govorio o komplementarnosti jačanja europske obrambene politike s NATO-om. “Možemo li se osloniti na NATO? Za Grčku, a mi imamo pravi sigurnosni problem, ne postoji dilema. Europska obrambena inicijativa od koristi je za NATO i euroatlantsku suradnju”, kazao je Dendias, istaknuvši da to nisu dvije “antagonistične” koncepcije.

“Moramo biti realistični. Ako želimo EU kao globalnog aktera moramo početi kod kuće i u našem susjedstvu. Trebamo više jedinstva i više solidarnosti. Moramo vrlo ozbiljno uzeti u obzir sigurnosne probleme drugih”, kazao je grčki ministar vanjskih poslova.

Ministar Grlić Radman je na konferenciji ponovio stav hrvatske vanjske politike o promjeni izbornog zakona u BiH prije izbora 2022. kako bi se onemogućilo da brojniji Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike u Domu naroda te hrvatskog člana predsjedništva. “BiH se nalazi na raskrižju. Dogovor o izmjenama izbornog zakona i ograničenim  ustavnim promjenama poboljšao bi političku atmosferu u zemlji i zamijenio postojeće nepovjerenje među ključnim političkim strankama s ciljem postizanja stabilnije i prosperitetnije BiH”, kazao je. “Izostanak dogovora gurnuo bi Bosnu još dublje u političku krizu s pogubnim posljedicama”, istaknuo je, ponovivši da se Hrvatska zalaže za BiH ustrojenu po načelu tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jedna država.

Konferenciji se videoporukom obratila Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za Konferenciju o budućnosti Europe. Istaknula je da su “sigurnost građana i europskog načina života osnovni preduvjet za daljnji napredak”. “Sigurnost nije samo osnovni preduvjet osobne sigurnosti, ona garantira temeljna prava i osnova je povjerenja i dinamike u našem gospodarstvu, našem društvu i našoj demokraciji”, dodala je.

Cilj Konferencije o budućnosti Europe staviti je građane u srce rasprave o pitanjima koja su im bitna, kako bi se Europskoj uniji pomoglo da što bolje odgovori na njihove potrebe i interese u godinama koje dolaze. To je jedinstvena prigoda da se građane sasluša, da se promisli i radi na temama za koje oni smatraju da se odražavaju na njihove živote danas, a odlučujuće su za njihovu budućnost. Konferencija pruža platformu koja omogućava da se čuje glas građana, naročito mladih generacija, koje su ključne u pripremi za sutrašnjicu.

Panel rasprava s građanima u Puli pod naslovom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europske unije – aspekti sigurnosti i obrane”, zamišljena je kao prigoda za informiranje, uključivanje u raspravu i razmjenu ideja o politikama i aktivnostima EU, kako u susjedstvu, tako i na globalnoj razini.

Ishod ovog događaja zabilježit će se na zajedničkoj Digitalnoj platformi Konferencije kao doprinos hrvatskih građana široj raspravi o globalnoj ulozi Europe.

Izvor: Hina/MVEPPriopćenja