Bilateralni sastanak ministra Grlića Radmana s ministrom vanjskih poslova Helenske Republike Dendiasom

  • Slika
Ministar Gordan Grlić Radman susreo se u petak, 21. siječnja 2022., u Puli s ministrom vanjskih poslova Helenske Republike Nikosom Dendiasom.
Ministri su razgovarali o temama od zajedničkog interesa za Hrvatsku i Grčku, poglavito o stanju u jugoistočnoj Europi, gospodarskoj suradnji dviju država te o suradnji na Mediteranu.

Ministri su se osvrnuli na suradnju unutar MED9 formata, čija je članica Hrvatska postala prošle godine. ,,Kao dio mediteranskog kruga, Hrvatska ima puno za ponuditi u daljnjem razvoju političkog dijaloga i gospodarske suradnje unutar regije'', rekao je ministar Grlić Radman te istaknuo kako problemi klimatskih promjena, sigurnosnih izazova i migracija mogu biti riješeni samo zajedničkom suradnjom.

Ministar Grlić Radman kazao je kako je trenutno stanje u BiH neodrživo i bez perspektive te je nužno što skorije postizanje dogovora oko izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda.

Zaključno ministar Grlić Radman zahvalio je Grčkoj na potpori za pristupanje Hrvatske OECD-u, kao i Schengenskom prostoru te istaknuo zadovoljstvo snaženjem hrvatsko-grčkih bilateralnih odnosa.

Najavivši skorašnji posjet grčkog premijera Hrvatskoj za nekoliko tjedana, ministar Dendias je zahvalio hrvatskoj strani što grčkim tvrtkama daje priliku za sudjelovanje u važnom infrastrukturnom projektu izgradnje pristupnih cesta Pelješkog mosta ocijenivši gospodarsku suradnju dobrom, dok trgovinska razmjena bilježi stalni rast i otvara mogućnost daljnjih investicija.

Priopćenja