Otvoren poslijediplomski studij "Diplomacija"

(Hina) - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorila je u danas, zajedno s rektorom zagrebačkog Sveučilišta Damirom Borasom, međunarodni poslijediplomski studij "Diplomacija"...

(Hina) - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorila je u danas, zajedno s rektorom zagrebačkog Sveučilišta Damirom Borasom, međunarodni poslijediplomski studij "Diplomacija" namijenjen ne samo onima čiji su interes međunarodni odnosi i diplomacija, već i onima koji rade u velikim međunarodnim kompanijama, bilateralnim i muiltilateralnim inicijativama i nevladinim udrugama.
Studij na engleskom jeziku, u čijem su programu sudjelovali Filozofski, Pravni, Ekonomski i Fakultet političkih znanosti, počinje s radom u četvrtak i trenutno broji 20 hrvatskih polaznika i devet iz inozemstva - BiH, Srbije, Kosova, Albanije, Crne Gore, Azerbajdžana, Egipta i Maroka. Ministrica Pusić je kazala kako oni koji imaju iskustvo studiranja u inozemstvu znaju i da je to jedan od načina promicanja vlastite zemlje.
"Ovo je vrlo koristan instrument u međunarodnim odnosima i diplomaciji. Gradi i uspostavlja dugoročne dobre veze između država, vlada, kultura i ljudi", izjavila je ministrica na svečanosti održanoj na Pravnom fakultetu.
Prema njezinim riječima, studij će pridonijeti prepoznatljivosti Hrvatske, a glavni igrači na političkoj sceni često donose važne odluke na temelju "imidža" koji neka zemlja uživa i njihovom stajalištu prema određenoj zemlji.
"Ovaj međunarodni program je jedan od načina da zadržimo stare i steknemo nove prijatelje....jedan od načina da hrvatska diplomacija ojača svoju komunikaciju", rekla je ministrica Pusić.
Rektor Sveučilišta u Zagrebu je izrazio zadovoljstvo pokretanjem novog poslijediplomskog sveučilišnog studija za koji, kako je rekao, već na samom početku vlada interes u zemlji i inozemstvu.
"Nadam se da će uspostaviti neke nove standarde na Sveučilištu", rekao je rektor Boras.
Voditelj novog studija u trajanju od tri semestra je Tvrtko Jakovina, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Program će izvoditi profesori zagrebačkog sveučilišta te stručnjaci iz drugih znanstveno-nastavnih institucija i diplomatske službe



Priopćenja