Zamjenik ministrice Klisović održao političke konzultacije s austrijskom delegacijom

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je 16. listopada 2014. političke konzultacije s glavnim tajnikom Ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije Michaelom Linhartom...


Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je 16. listopada 2014. političke konzultacije s glavnim tajnikom Ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije Michaelom Linhartom. Istaknuti su tradicionalno dobri bilateralni odnosi koji su potvrđeni velikim brojem posjeta, te intenzivnom suradnju na brojnim područjima od kulture, znanosti, obrazovanja do obrane, unutarnjih poslova i sporta.

Kako obje zemlje pridaju velik značaj politici proširenja Europske unije i dijele slične stavove o stanju u Jugoistočnoj Europi, istaknuta je važnost nastavka procesa proširenja na zemlje regije Jugoistočne Europe. Bilo je riječi i o europskoj politici susjedstva, kao i o rusko-ukrajinskoj krizi.

Razgovaralo se i o gospodarskoj suradnji te o energetskoj sigurnosti Europe. Zamjenik ministrice Klisović upoznao je sugovornika s mjerama koje Vlada Republike Hrvatske poduzima za poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj.

S obzirom na brojne zajedničke interese i slične stavove, posebno vezano uz EU teme, dogovorena je daljnja suradnja u okviru trilaterale Hrvatska-Austrija-Slovenija, a razmotrene su i mogućnosti pokretanja novih formata suradnje.

Austrijski glavni tajnik sastao se i s pomoćnikom ministrice za europske poslove Hrvojem Marušićem s kojim je razgovarao o EU temama, a posebno o suradnji Hrvatske i Austrije u okviru EU makroregija.



Priopćenja