Otvoren Festival europskog filma na Ljetnoj pozornici Tuškanac

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U srijedu, 12. srpnja u 21.30 na prepunoj Ljetnoj pozornici Tuškanac otvoren je Festival europskog filma. Festival su otvorili producent Željko Anzulović, koji se zahvalio donatorima Festivala na čelu s MVEP-om, EUNIC-om i HAVC-om i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković, koji je najavio širenje Festivala u narednim izdanjima na nove lokacije u Zagrebu i Hrvatskoj i veći broj filmova iz različitih europskih zemalja, te pozvao sve zainteresirane na suradnju.    

Festival europskog filma održava se tijekom cijelog srpnja 2023. godine, prigodom obilježavanja jubilarne desete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, na 4 lokacije: Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kinu Metropolis MSU te KC Dubrava i NS Sesvete, s 41 besplatnom filmskom projekcijom.

Na Festivalu se održava 11 hrvatskih i 2 zagrebačke premijere europskih filmova, a revijalno se prikazuju i 14 najboljih hrvatskih filmova protekle filmske sezone u novom programu Panorama hrvatskog filma.

U glavnom programu Europremijere od 12. do 29. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac i u Kinu Metropolis prikazuju se nagrađivani, dinamični, topli, napeti i zabavni europski filmove poput Beskrajna ljubav, Zauvijek mladi, Noć zločina, Medieval, Daliland, Kolibri i ostalih. Program Panorama hrvatskog filma na 3 lokacije predstavlja kritički hvaljene i nagrađivane dugometražne filmove Tragovi, Garbura i Illyricvm, obiteljske i dječje kino-uspješnice Dnevnik Pauline P., Ljeto kada sam naučila letjeti i Cvrčak i mravica, te komediju Nosila je rubac črleni i humornu dramu Punim plućima.

Ulaz na sve projekcije u Kinu Metropolis MSU te KC Dubrava i NS Sesvete je slobodan, no broj sjedala je ograničen pa su gledatelji pozvani da zauzmu svoja mjesta na vrijeme. Za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac besplatne karte preuzimaju se na dan projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati. U slučaju kiše projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac neće se održati, o čemu će obavijesti biti objavljene na Facebook stranici festivala, a Kino Metropolis reprizira cijeli program s Ljetne pozornice Tuškanac od 19. do 29. srpnja.

Program Festivala europskog filma odvija se zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, HAVC-a, EUNIC-a, Talijanskog instituta za kulturu Zagreb, Mađarskog kulturnog centra Zagreb, Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu i Slovenskog filmskog centra, u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis. Festival europskog filma nasljednik je Dana europskog filma održanih 2012. i 2013. u Kinu Metropolis MSU te Revije europskog filma održavane od 2014. do 2022. na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Metropolis MSU.

Raspored Festivala europskog filma moguće je pratiti na web stranici www.festivaleuropskogfilma.eu te na Facebook stranici www.facebook.com/festivaleuropskogfilma.

Ostale vijesti