Otvaranje pregovora s EU-om je za BiH veliko postignuće

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Odluka Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH je veliko postignuće zahvaljujući konstruktivnoj političkoj volji te spremnosti na dijalog i kompromis naših susjeda, rekao je u subotu šef diplomacije Gordan Grlić Radman i izrazio uvjerenje u daljnji napredak u procesu europskih integracija.
 
Europsko vijeće donijelo je u četvrtak odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom na samitu čelnika zemalja Europske unije (EU) u Bruxellesu, poručivši da je toj zemlji mjesto u "europskoj obitelji".
 
"Ovaj veliki uspjeh Bosne i Hercegovine pokazuje da su ciljevi ostvarivi kada postoji politička volja te spremnost na demokratski dijalog i kompromis", rekao je šef hrvatske diplomacije nakon razgovora s kolegom iz BiH-a Elmedinom Konakovićem, dodavši da vjeruje da su to načela na kojima će se temeljiti daljnji napredak u procesu europskih integracija.
 
Ministar Grlić Radman je pritom napomenuo da je jasno da će se, s vremenom, na dnevnom redu naći sve važne političke teme, uključujući i reformu izbornog zakona koja će osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda te pitanja Ustavnog suda.
 
"No, ključno je da je BiH, u današnjim složenim geopolitičkim okolnostima, bila spremna iskoristiti pravi trenutak te pokazati svoj reformski kapacitet", rekao je ministar Grlić Radman.
 
Istaknuo je da nastavak reformskih procesa nužan te da će time i eurointegracijski napredak BiH biti uspješniji.
 
"Cilj se sada jasno vidi na horizontu, to je punopravno članstvo u EU-u (...) Ne sumnjam da će BiH, uz nastavak posvećenosti tom strateškom opredjeljenju postati članica Europske unije", rekao je ministar Grlić Radman, uz poruku da su Hrvatska i BiH upućene jedna na drugu i da je važno da budu u "prostoru istih vrijednosti". Poručio je da BiH može i nadalje računati na punu političku, diplomatsku i stručnu podršku službenog Zagreba.
 
Ministar Konaković zahvalio je Hrvatskoj na "čvrstoj i neprestanoj podršci", a za premijera Andreja Plenkovića je rekao da je bio "motor događaja koji su prethodili odluci Europskog vijeća", aludirajući prvenstveno na sastanak hrvatskog šefa vlade s nizozemskim premijerom Markom Rutteom i šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen krajem siječnja u Sarajevu.
 
"Kompromis i dijalog su se isplatili. Usvojili smo 16 europskih zakona. Vijeće EU-a je ocijenilo da smo u 13 mjeseci učinili više nego u posljednjih 10 godina. Ušli smo u taj europski vlak (...) ovo je bilo malo čudo koje se ne bi dogodilo bez naših prijatelja, ", rekao je ministar Konaković.
 
Istaknuo je da BiH mora nastaviti rješavati teža pitanja i izazove i podsjetio da je BiH 100 posto usklađen s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a. 
 
Izrazio je nadu da bi BiH mogao dobiti pregovarački okvir za nekoliko mjeseci. Podsjetio je i da je Hrvatska glavni trgovinski partner te da njegova zemlja, i u ekonomskom smislu, nema alternativu osim EU-a.
 
"Ne postoji osoba ni pojedinac koji bi mogao ponuditi bolje uvjete života građanima osim EU-a. Raduje nas i plan rasta za zapadni Balkan, to je financijska injekcija koja bi trebala pomoći da naša ekonomija raste još brže, kao i integracija našeg tržišta u europsko. Za nas je imperativ da na vjetru koji smo dobili iz Bruxellesa dobijemo Pregovarački okvir", poručio je ministar Konaković.
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja