Konzultacije državne tajnice Metelko-Zgombić s ministricom za europska pitanja u Uredu predsjednika Vlade Kraljevine Švedske Jessikom Roswall

  • Slika
  • Slika
Dana 26. ožujka 2024. državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić održala je konzultacije s ministricom za europska pitanja u Uredu predsjednika Vlade Kraljevine Švedske Jessikom Roswall.

U fokusu razgovora je bila važnost nastavka pružanja potpore europskoj perspektivi zemalja jugoistočne i istočne Europe koje su posvećene europskom putu, te situacija na zapadnom Balkanu i europska perspektiva svake od država u regiji. Državna tajnica Metelko-Zgombić je istaknula važnost prepoznavanja i vrednovanja ostvarenog napretka država kandidata, kao i spremnosti usvajanja vrijednosti i standarda Europske unije te sukladno tome njihovog napredovanja u pretpristupnim pregovorima s Europskom unijom.

U svjetlu aktualnih izazova, razgovaralo se o utjecaju bi buduće proširenje imala na Europsku uniju kao i budućnosti Europske unije, o Strateškoj agendi za razdoblje 2024. - 2029. godine, jačanju konkurentnosti kao i o borbi protiv organiziranog kriminala i nezakonitih migracija.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima Hrvatske i Švedske te istaknut potencijal za njihovim daljnjim unaprjeđenjem izravnom gospodarskom suradnjom i ulaganjima u nizu području kako bi jačali naše gospodarstva i doprinijeli strateškoj autonomiji Europske unije.

U razgovorima je posebno istaknut potencijal za razvoj obrambene suradnje posebno u svjetlu nedavnog pristupanja Švedske NATO Savezu.

Priopćenja