Održane političke konzultacije Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove g. Frano Matušić boravio je od 19.-22. travnja 2023. godine u Narodnoj Republici Kini, gdje je održao političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova NR Kine g. Dengom Lijem.
U sklopu političkih konzultacija razgovaralo se o jačanju bilateralne suradnje na područjima politike, gospodarstva, trgovine, ulaganja, kulture, turizma, sporta te znanosti i obrazovanja. Sugovornici su se dotakli i suradnje u multilateralnim organizacijama, kao i jačanju suradnje u okviru odnosa Europske unije i NR Kine te u okviru mehanizmu Suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Također su razmijenjeni pogledi o pitanjima od međunarodnog i regionalnog značaja, uključujući rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i situaciju u jugoistočnoj Europi.
Tijekom boravka u Pekingu, državni tajnik Matušić posjetio je i Međunarodni odjel Komunističke partije Kine, gdje se sastao s ministrom g. Liuom Jianchaom, s kojim je razmijenio mišljenja o bilateralnim i međunarodnim temama. Također se odvojeno sastao sa zamjenikom ministra trgovine g. Lingom Jijem  te zamjenikom ministra u Općoj upravi kineskih carina g. Wangom Lingjunom, s kojima je razgovarao o mjerama za povećanje hrvatskog izvoza u Kinu, s naglaskom na izvozu poljoprivrednih proizvoda.
Državni tajnik Matušić održao je i više drugih sastanaka, uključujući posjet pekinškom uredu hrvatske tvrtke Infobip, think-tanku Centar za Kinu i globalizaciju te Delegaciji EU, a održan je i susret s hrvatskom zajednicom u Pekingu.

Priopćenja