Članstvom u OECD-u ostvaruju se dobrobiti za hrvatske građane i povećava životni standard

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uvodno se obratio nazočnima, u četvrtak 20. travnja 2023. godine, na Konferenciji „Hrvatska na putu u OECD: Što donosi članstvo?“ koja se održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ministar Grlić Radman naglasio je kako ulazak u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) predstavlja ostvarivanje još jednog strateški važnog članstva za Republiku Hrvatsku, poglavito nakon ulaska u Schengenski prostor i Eurozonu. ,,Kroz razvoj i rad na provedbi novih inovativnih pristupa, međunarodnu usporedivost podataka i razmjenu iskustava s drugim državama članicama, što članstvo u OECD-u nudi, cilj je ostvariti dobrobiti za hrvatske građane i povećati njihov životni standard'', dodao je ministar. 

Kroz pristupni proces Hrvatska će provesti brojne reforme, kojima će u razdoblju pred nama unaprijediti sva područja djelovanja, od  javnih usluga i pravosudnog sustava, preko obrazovanja i prometa,  do financija, zdravlja i trgovine. „U međuvremenu, prema Planu za proces pristupanja Republike Hrvatske OECD-u iz lipnja prošle godine, Hrvatska treba proći tehničke preglede kroz 25 odbora OECD-a, koji su vrlo opsežni i detaljni, kako za Hrvatsku, tako i za OECD.“ rekao je ministar Grlić Radman.

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu uspostavljena je skupinu za OECD, koja je zadužena za koordinaciju svakodnevnih aktivnosti sa samom Organizacijom, a vezanih uz proces pristupanja. Hrvatska administracija nastavlja intenzivno raditi na izradi i pravovremenoj dostavi detaljnih odgovora na pristigle upite. Također, organizirano je više misija OECD-a za utvrđivanje činjenica u Republici Hrvatskoj, dok su neke planirane u narednom periodu.

„Hrvatska surađuje s OECD-om i na 18 projekata, koje financira Glavna uprava Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM), a koji su komplementarni s našim procesom pristupanja OECD-u.“ zaključno je rekao ministar.

Glavni tajnik OECD-a Matthias Cormann poručio je kako će pristupanje OECD-u biti „pozitivno transformativno putovanje“ za Hrvatsku. Smatra da će članstvo u organizaciji dovesti do rasta životnog standarda za Hrvatsku te približavanja prihodima i produktivnosti hrvatskog gospodarstva prosjeku OECD-a.

„To nisu samo formalnosti, već će pružiti opipljivu korist stanovnicima“, istaknuo je glavni tajnik OECD-a Matthias Cormann.
 

Priopćenja