Održane političke konzultacije između državne tajnice Metelko-Zgombić i državnog tajnika u MVP Republike Cipar Kornelioua

  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić održala je političke konzultacije s državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Republike Cipar Korneliosom Korneliousom, u ponedjeljak, 4. listopada 2021. godine, u Zagrebu.
 
Uz dobrodošlicu i čestitke za Dan nezavisnosti Republike Cipar koji se obilježava 1. listopada, državna tajnica Metelko-Zgombić izrazila je zadovoljstvo učestalim susretima koji potvrđuju odlične bilateralne odnose. Čvrsta suradnja Hrvatske i Cipra potvrđena je i Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Cipar o političkim konzultacijama, kojeg su u Nikoziji, u ožujku 2021., potpisali ministri Gordan Grlić Radman i Nikos Christodoulides, a dvoje državnih tajnika također su se susreli u srpnju 2021. na Dubrovnik Forumu. 
 
Uz navedeni Memorandum, dobri odnosi dviju država dodatno su potvrđeni Ugovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Cipra o razmjeni i međusobnoj zaštiti klasificiranih podataka, potpisanim 4. listopada 2021. u prostorijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, što će pridonijeti daljem razvoju bilateralne suradnje na području obrane i sigurnosti.
 
Državna tajnica Metelko-Zgombić zahvalila je na podršci Cipra u pridruživanju Hrvatske skupini mediteranskih država MED9, što Hrvatskoj pruža novi okvir u rješavanja bitnih pitanja na Mediteranu, vezanih uz klimatske promjene i zaštitu okoliša, te migracijske i sigurnosne izazove. Državna tajnica Metelko-Zgombić i na ovom je sastanku istaknula punu podršku Hrvatske rješavanju Ciparskog pitanja u skladu s relevantnim rezolucijama UN-a i međunarodnim pravom. Razmijenjena su mišljenja o problemu nezakonitih migracija, uz suglasnost da je važno postići dogovor na EU razini, uvažavajući načela odgovornosti i solidarnosti, jer se prve zemlje prihvata ne mogu same nositi s migrantskim pritiskom. Uz osvrt na predstojeći neformalni sastanak na vrhu EU-a sa Zapadnim Balkanom 6. listopada, istaknuta je podrška nastavku vjerodostojnog procesa proširenja, uz puno poštivanje načela uvjetovanosti i vlastitih zasluga.
Nadalje, raspravljene su ostale aktualne teme na dnevnom redu EU-a, a obje zemlje naglasile su i interes za jačanjem gospodarske suradnje.
 

Priopćenja