Održana panel rasprava u okviru Konferencije o budućnosti Europe u Mostaru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Panel rasprava s građanima pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: globalna i regionalna uloga Europske unije u odgovoru na transnacionalne izazove“ održana je u Mostaru u srijedu, 4. svibnja 2022. godine, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Sveučilišta u Mostaru. Riječ je o još jednoj u nizu panel rasprava s građanima u okviru Konferencije o budućnosti Europe.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uvodnim je govorom otvorio konferenciju, na kojoj su se uz njega pozdravnim govorima prisutnima obratili i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, gradonačelnik Mostara Mario Kordić te predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg. Nazočnima se putem video poruke također obratila potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ujedno i supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe.

Na panel raspravi sudjelovali su zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, profesor sa Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić te, putem video veze, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

Na početku svog izlaganja ministar Grlić Radman istaknuo je kako u raspravi o budućnosti Europe Hrvatska kao nezaobilazne sugovornike vidi svoje susjede koji su krenuli putem europskih integracija i koji ga nedvosmisleno žele slijediti. „Gledajući na naše najbliže susjedstvo, EU kroz politiku proširenja doprinosi stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe. To je mirotvorna politika koja nastavlja davati sjajne rezultate, stvarajući pretpostavke dugoročne stabilnosti i prosperiteta, i kao takva ima istaknuto mjesto u raspravama o budućnosti Europe“, rekao je ministar.

Dodao je kako Hrvatska daje svoj doprinos politici proširenja EU-a kroz kontinuiranu podršku, snažno političko zalaganje i ustupanje ekspertize i znanja kako bi se procesi osnažili i ubrzali. „Vidimo ulogu Unije u poticanju reformskih procesa u državama jugoistočne Europe, poput BiH, gdje će osiguranje jednakopravnosti svih triju naroda pozitivno utjecati na stabilnost, sigurnost i prosperitet države“, istaknuo je.

U nastavku izlaganja ministar je naglasio kako se pri promišljanju o budućnosti EU-a mora uzeti u obzir i činjenica da sve države jugoistočne Europe imaju jasnu europsku perspektivu još od Zagrebačkog summita 2000. godine, koja je potvrđena i na Zagrebačkom summitu 2020. godine te na prošlogodišnjem u Brdu.

Izlaganje je zaključio izrazivši spremnost Hrvatske nastavku snažne potpore europske ambicije svih država jugoistočne Europe. „Bez obzira na dugotrajnost i zahtjevnost procesa, pa i njegovu nepredvidivost, države koje žele postati članice moraju stalno u fokusu imati svoj europski put i raditi prema tom cilju. Hrvatska iz vlastitog iskustva zna da taj put nije lagan i da postoje brojne prepreke, ali to vas ne smije obeshrabriti“, dodao je.

Priopćenja