održana je u Haagu svečana sjednica sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC)...

Dana 11. ožujka 2003. održana je u Haagu svečana sjednica sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) na kojoj je prisegnulo 18 sudaca tog suda. Međunarodni kazneni sud uspostavljen je 17. srpnja 1998. kada je 120 država sudionica Diplomatske konferencije Ujedinjenih naroda u Rimu potpisalo Rimski statut Međunarodnog kaznenog suda.

Rimskom je statutu do sada pristupilo 139 država, ratificiralo ga je 89 država, među kojima je i Republika Hrvatska. Rimski statut stupio je na snagu 1. srpnja 2002. godine nakon što ga je ratificiralo 60 država. Sjedište suda je u Haagu.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i predstavnici država stranaka Rimskog statuta. Hrvatsku delegaciju na svečanoj sjednici predvodio je dr. Ivan Šimonović, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske. U sastavu delegacije bili su i veleposlanik RH u Nizozemskoj Jakša Muljačić te dr. Ivo Josipović, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu. U svojstvu potpredsjednika Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu svečanoj je sjednici prisustvovao i dr. Budislav Vukas, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu.Priopćenja