Održana 5. sjednica Stalnog zajedničkog odbora za praćenje provedbe Ugovora o pitanjima sukcesije

U Zagrebu je danas održana 5. sjednica Stalnog zajedničkog odbora za praćenje provedbe Ugovora o sukcesiji bivše SFRJ...

U Zagrebu je danas održana 5. sjednica Stalnog zajedničkog odbora za praćenje provedbe Ugovora o sukcesiji bivše SFRJ. Na sjednici su sudjelovali visoki predstavnici država sljednica: Republike Hrvatske, kao domaćina sastanka, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Slovenije i Republike Srbije. Prethodna sjednica održana je u Sarajevu, 12. studenoga 2015.

Dnevni red sjednice dogovoren je i potvrđen sukladno Pravilima postupka, a osim pregleda i rasprave o provedbi pojedinih aneksa Ugovora o sukcesiji, posebna je točka dnevnog reda posvećena raspravi o problematici deviznih sredstava Narodne banke Jugoslavije deponiranih kod mješovitih banaka. Ovo je pitanje kojim se Zajednički odbor za raspodjelu financijske aktive i pasive, uspostavljen na temelju odredbi Aneksa C, bavi još od rujna 2001., kada je utvrđeno kako je umjesto Ugovorom preciziranih 645,56 milijuna USD na računima mješovitih banaka, što je bilo stanje na dan 31. ožujka 2001., za raspodjelu preostalo 56,68 milijuna USD (kao stanje na dan 31. svibnja 2001.).

Navedeno je pitanje za raspravu na sjednici Stalnog zajedničkog odbora upućeno upravo od strane Zajedničkog odbora za raspodjelu financijske aktive i pasive, kako bi se donijele određene preporuke glede njihova daljnjeg zajedničkog rada. Na sjednici se raspravljalo o potrebi osiguranja dostupnosti svih izvješća, arhiva i drugih informacija koje bi pomogle u otkrivanju činjeničnog stanja financijske aktive i pasive bivše zajedničke države, Narodne banke Jugoslavije i svih mješovitih banaka te da se ista dostavi na uvid Zajedničkom odboru za provedbu Aneksa C.

Tijekom rasprave o praćenju provedbe Ugovora o pitanjima sukcesije, na sjednici je napravljen pregled sadašnjeg stanja u provedbi odredbi Ugovora po svim njegovim aneksima. Okvirno su sve države sljednice istaknule svoje nezadovoljstvo brzinom provedbe pojedinih aneksa Ugovora, poglavito u odnosu na raspodjelu pokretne i nepokretne imovine (Aneks A) po kojem je Zajednički odbor za njegovu provedbu osnovan tek krajem 2018. godine te je još potrebno donijeti i zajedničku odluku o tome što je stvarni sadržaj raspodjele po ovom Aneksu, odnosno o kojoj se pokretnoj i nepokretnoj imovini doista radi. Većina država sljednica također je izrazila nezadovoljstvo provedbom Aneksa D, koji govori o arhivama i arhivskom gradivu, kojima još uvijek nije omogućen slobodan i neometan pristup na način predviđen odredbama Ugovora te potrebom što žurnijeg povrata (vraćanja) gradiva koje je nastalo na državnom području pojedinih sljednica i koje nije predmet raspodjele, jer se ne radi o zajedničkoj baštini. Okvirno je usuglašena potreba aktivnog zajedničkog djelovanja u cilju digitalizacije arhiva zajedničke baštine.

Istovremeno, visoki predstavnici su pohvalili napredak koji je postignut u proteklom razdoblju u odnosu na neka pitanja koja su predmet Ugovora, primjerice u provedbi nekih elemenata iz Aneksa B, koji se odnosi na raspodjelu diplomatske i konzularne imovine. Okvirno je usuglašeno i kako bi se sa diplomatskim i konzularnim arhivama bivše države u inozemstvu također postupalo sukladno odredbama Aneksa D, u obliku zaključka, kao i o potrebi uključivanja imovine vojnih izaslanstava i misija u inozemstvu na Popis imovine priložen Aneksu B.

Na sjednici je raspravljano i o drugim prijedlozima za sastavljanje pojedinih preporuka u odnosu na provedbu Aneksa A, Aneksa B, Aneksa C i Aneksa D, a izaslanstvo Bosne i Hercegovine je pred kraj sastanka iznijelo i prijedlog preporuke u odnosu na provedbu Aneksa G.

Za provedbu Ugovora i njegovih pojedinih aneksa te za donošenje odluka, kao i za donošenje preporuka ili zaključaka Stalnog zajedničkog odbora potrebna jednoglasnost te odredbama Ugovora nije predviđen nijedan instrument ili neko tijelo, pa ni pravosudno, koje bi donosilo odluke u slučajevima u kojima nije moguće postići jednoglasnu odluku svih država sljednica. Prijedlozi preporuka i jednog zaključka sa ove sjednice konačno se usuglašavaju za potpisivanje elektronskim pisanim putem.

Zajednički je naglasak bio na potrebi intenziviranja rada na učinkovitoj provedbi Ugovora o pitanjima sukcesije te nastavku stalnog i redovnog dijaloga kako u okviru nadležnih tijela i predstavnika država sljednica za provedbu pojedinih aneksa tako i u okviru Stalnog zajedničkog odbora. Domaćin šeste sjednice Stalnog zajedničkog odbora, koja bi se trebala održati u lipnju 2020., je Republika Sjeverna Makedonija.



Priopćenja