Održan program studijskog posjeta turske delegacije Republici Hrvatskoj

U organizaciji Službe za prijenos znanja MVEP-a, a u sklopu EU projekta "Technical Assistance for Strengthening the Audit Capacity and Improving Inter-Agency Data Sharing within the Scope of Reducing the Informal Economy Project", od 10. do 14. listopada 2022. održan je studijski posjet turske delegacije RH pod nazivom „Croatian experiences in Digital Infrastructure and E-Commerce Implementation“.
Tijekom pet dana intenzivnog programa predstavnici Turske uprave prihoda (TRA) pri Ministarstvu trezora i financija Republike Turske i konzultantske tvrtke Price Waterhouse Coopers (PwC) Turkey u susretima s hrvatskim stručnjacima imali su priliku čuti iskustva RH u području digitalizacije javne uprave i praćenja, analize i revizije sustava elektronske trgovine te postojećih strategija u ovom području.
Studijski posjet uvodnim su riječima otvorili ravnatelj II. Uprave za jugoistočnu Europu MVEP-a, g. Stribor Kikerec i zamjenik veleposlanika Republike Turske u Zagrebu, g. Fatih Kaya, potvrdivši izvanredne bilateralne odnose dviju država. Program posjeta obuhvatio je predavanja hrvatskih stručnjaka iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, FINA-e, Porezne uprave, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Državnog zavoda za statistiku i Agencije za zaštitu osobnih podataka. Predavanja su obuhvatila teme hrvatskog pretpristupnog procesa, Akta o digitalnim uslugama, FINA-ine aplikacije E-račun, hrvatskog i EU poreznog zakonodavstva, strategija nadzora, pretraživanja i analize podataka o E-trgovini, digitalne strategije EU, Jedinstvenog digitalnog pristupnika, statističkog prikupljanja podataka o E-trgovini i dr.
U sklopu programa, posebna savjetnica predsjednika Vlade RH i voditeljica Vladinih agilnih timova, gđa Ivana Vukov, ugostila je tursku delegaciju u prostorijama Vlade i prezentirala temu agilne transformacije hrvatskih državnih digitalnih servisa. U Hrvatskom Saboru tursku delegaciju primili su članovi Odbora za gospodarstvo na čelu s predsjednikom Odbora, g. Žarkom Tušekom, te im predstavili Nacionalnu razvojnu strategiju RH s naglaskom na područje digitalizacije hrvatskog društva i gospodarstva.
Posljednji dan posjeta organizirana su predavanja u Agenciji za zaštitu osobnih podataka, gdje su se turskoj delegaciji uvodno obratili ravnatelj, g. Zdravko Vukić i zamjenik ravnatelja, g. Igor Vulje, a u nastavku su ih stručnjaci iz AZOP-a upoznali s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka i zakonodavnim okvirom za zaštitu osobnih podataka s fokusom na e-trgovinu.
Studijski posjet bio je prilika za razmjenu znanja, mišljenja i iskustava između turske delegacije i hrvatskih stručnjaka. Posjet je od turske strane ocijenjen vrlo sadržajnim i  korisnim te je izražena želja za održavanjem sličnih programa u budućnosti. 

Ostale vijesti