Premijer Plenković sa Stefančukom: Skup je konkretna poruka podrške Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine

Predsjednik Vlade Plenković, koji se uoči parlamentarnog summita Krimske platforme u Zagrebu danas s predsjednikom ukrajinske Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom susreo na svečanosti otvorenja Ukrajinskog doma te potom u Banskim dvorima poručio je da je "skup vrlo konkretna, jasna politička poruka podrške Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, dok je Stefančuk  Hrvatskoj zahvalio što je s Ukrajinom podijelila "svoj kruh, krov i dušu".
"Htio bih zahvaliti cijelom hrvatskom narodu za podršku koju je pružio Ukrajincima s kojima je podijelio kruh, krov i svoju dušu", rekao je prvi čovjek ukrajinskog parlamenta u Zagrebu, gdje je stigao na prvi parlamentarni skup Krimske platforme.
 
"Ova podrška će nam biti važna i dalje, kad ćemo ponovno izgrađivati Ukrajinu", dodao je.
 
Stefančuk je na tiskovnoj konferenciji s hrvatskim premijerom zahvalio Andreju Plenkoviću na prošlotjednom predivnom govoru u ukrajinskom parlamentu, a svom kolegi Gordanu Jandrokoviću na preuzimanje organizacije skupa u Zagrebu koji će okupiti pedesetak parlamentarnih delegacija, među njima i onu američku predvođenu s Nancy Pelosi.
 
"Slava Ukrajini, slava Hrvatskoj", zaključio je Ukrajinac.
 
Plenković je na konferenciji rekao kako je održavanje skupa "vrlo konkretna, jasna politička poruka podrške Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, uključujući sva okupirana područja, pa i Krim.
 
Hrvatska Vlada čvrsto podržava Ukrajinu. Među dvama narodima povijesno je prijateljstvo od stjecanja samostalnosti
 
Premijer je ponovio kako hrvatska Vlada čvrsto i nedvosmisleno podržava Ukrajinu te kako među dvama narodima postoji povijesno prijateljstvo od samog stjecanja samostalnosti.
 
"To je zaista vrlo vrijedna pomoć u ovoj situaciji za Ukrajinu jer Ukrajina treba ne samo naoružanje, nego i spremnost ukrajinskih vojnika da mogu zaista stručno koristiti tu tehniku. Zato ću biti iznimno zahvalan Hrvatskoj i svim ostalim zemljama koje pomažu u tome jer to je naš zajednički ulog u borbu protiv barbara", rekao je predsjednik Vrhovne Rade.
 
Stefančuk, koji je u Zagreb stigao na prvi parlamentarni samit Krimske platforme, rekao je da se radi o iznimnom događaju za Ukrajinu.
 
"Prije svega očekujemo da će ljudi koji će doći na summit govoriti o svjetskoj sigurnosti na primjeru Krima. Nadam se da ćemo naći načina kako vratiti red i u Krim, a samim time i u svijet", rekao je Stefančuk.
 
Na summitu će biti i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Stefančuk je rekao da ju je pozvao još dok je bio u Berlinu na samitu G7 te da je odmah pristala. Dodao je da će se njih dvoje nesumnjivo sastati i odvojeno.
 
Što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, Stefančuk je rekao da Rusija ne može dobiti prednost na vojnom bojištu i počinje vršiti terorizam protiv ukrajinskog civilnog stanovništva.
 
"Moramo na odgovarajući način odgovoriti na takvu terorističku djelatnost Ruske Federacije i upravo o tome ćemo govoriti i na Krimskoj platformi", rekao je.
 
Rekao je i da nema mjesta u Ukrajini u koje nije došao rat.
 
Stefančuk je izrazio zadovoljstvo svojim boravkom u Zagrebu, rekavši da u gradu vidi jako puno ukrajinskih zastava i čuje riječi podrške. Dodao je da komunicira s Ukrajincima koji se nalaze u Hrvatskoj te da su oni jako zahvalni na svemu što dobivaju.
 
"Hvala vam što ste otvorili ne samo vrata svojih domova, nego i srca za sve Ukrajince", zaključio je.
 
Predsjednik Vlade Plenković jutros je sudjelovao i na svečanosti otvorenja Ukrajinskog doma u Zagrebu.
 
Otvoren Ukrajinski dom u Zagrebu. Solidarni smo s ukrajinskim narodom koji brani i naše vrijednosti
 
Hrvatska Vlada ima znanja, informacije, zdrav razum te osjećaj srdačnog prijateljstva s Ukrajinom i ukrajinskim narodom koji su nas priznali među prvima prije 31 godinu. To ne zaboravljamo, to cijenimo i u ovim teškim trenucima, čvrsto podupiremo Ukrajinu, kazao je Plenković na svečanosti otvorenja Ukrajinskog doma u Zagrebu.
 
U obraćanju nazočnima  pozdravio je sve Ukrajince koji žive u Hrvatskoj, zahvalivši im na svemu što rade na očuvanju ukrajinskog identiteta, tradicije i kulture.
 
Poručio je da je summit Krimske platforme vrlo značajan događaj, simbolična gesta podrške Ukrajini u okolnostima kada je Ukrajina žrtva ruske agresije.
 
Naglasio je da Hrvatska vrlo dobro može razumjeti ono što danas prolazi Ukrajina, jer smo, ne tako davno, i sami bili žrtva agresije.
 
"Zbog toga je naša politička, diplomatska, ekonomska, financijska, humanitarna i vojna potpora Ukrajini snažna i solidarna", istaknuo je hrvatski premijer tijekom otvorenja Ukrajinskog doma u Zagrebu.
 
Uoči sastanka na vrhu Međunarodne krimske platforme u Banskim dvorima održan niz bilateralnih sastanaka
 
Predsjednik Vlade danas je na marginama Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u Banskim dvorima održao niz bilateralnih sastanaka sa šefovima parlamenata koji borave u Zagrebu.
 
Sastao se s prvim potpredsjednikom Europskog parlamenta Othmarom Karasom, predsjednicom Parlamenta Republike Albanije Linditom Nikollom kao i predsjednikom Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Wolfgangom Sobotkom.
 
Predsjednik Vlade Plenković večeras u zagrebačkom Westinu sudjeluje na večeri dobrodošlice upriličenoj za dionike sastanka na vrhu Krimske platforme.
 
Izvor: Vlada RH

Priopćenja