Obilježavanje desete godišnjice Republike Hrvatske u NATO-u

Hrvatska 1. travnja 2019. godine obilježava 10. obljetnicu ulaska u Organizaciju Sjevernoatlantskoga ugovora (NATO)...

Hrvatska 1. travnja 2019. godine obilježava 10. obljetnicu ulaska u Organizaciju Sjevernoatlantskoga ugovora (NATO).

Danas je NATO najsnažniji vojno-politički  savez koji broji 29 punopravnih država iz Sjeverne Amerike i Europe. Temeljna svrha Saveza je jamčiti članicama slobodu i sigurnost političkim i vojnim sredstvima, a u slučaju potrebe i kolektivnom obranom. Hrvatska, kao država koja je devedesetih godina prošlog stoljeća bila suočena s vojnom agresijom, posebno cijeni značaj kolektivne sigurnosti i stabilnosti koju NATO osigurava svojim članicama.

Transatlantski odnosi sjevernoameričkih i europskih članica Saveza su temelj NATO-a, posebice su ključni danas, u vrijeme sigurnosnih ugroza poput terorizma, nezakonitih migracija, hibridnih prijetnji i opasnosti od uporabe oružja za masovno uništenje.

Hrvatska je danas prepoznata kao vjerodostojan i pouzdan saveznik koji sudjeluje u nizu operacija i misija od Kosova, Iraka, Libije  Afganistana, Litve, Poljske do Mediterana.

Kroz potporu jačanju sigurnosti i stabilnosti na jugoistoku Europe te predanost politici otvorenih vrata NATO-a, Hrvatska pozdravlja skoro pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u.



Priopćenja