Obilježavanje Dana Europe

  • Slika
Svake godine 9. svibnja slavimo Dan Europe i prisjećamo se Schumanove deklaracije kojom je predloženo stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, kao preteče današnje Europske unije. Danas je Europa, unatoč svim izazovima s kojima je suočena, simbol mira, blagostanja te kvalitete života a Europska unija predstavlja zajednicu vrijednosti visokih demokratskih standarda, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, obuhvaća široko tržište i nudi brojne prilike svojim građanima te osigurava visoku razinu sigurnosti te slobodu kretanja kako ljudi, tako i kapitala, robe i usluga.
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ove godine obilježava Dan Europe prigodnim programom, u četvrtak 9. svibnja, s početkom u 11.00 sati održat će se svečani koncert u Paviljonu na Zrinjevcu, koji će izvoditi: Zagrebački orkestar ZET-a i Orkestar mladih glazbenika.
 
Uz svečani koncert, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, oko Paviljona te u sjevernoj aleji Zrinjevca, bit će postavljena izložba najvažnijih hrvatskih projekata financiranih iz fondova EU.
 
Zajedničko obilježavanje Dana Europe u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i veleposlanstvima država članica, održat će se na Europskom trgu, s početkom u 12.30 sati uz niz aktivnosti, plesnih nastupa, panela i prikazivanja kratkih filmova iz država članica EU.
 
Ujedno, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kroz projekt EUROPA U KINU ove godine donosi projekcije šest europskih filmova povodom Dana Europe, od 8. do 10. svibnja 2024. godine. U Kinu Metropolis, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i u KIC-u održavat će se besplatne projekcije filmova.
 
Ovogodišnji Dan Europe proteći će i uz slogan Europskog parlamenta „Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost.“ jer točno mjesec dana kasnije održavaju se europski izbori u zemljama članicama EU.


Priopćenja