Dan Europe

  • Slika
Obilježavanjem Dana Europe slavimo mir i jedinstvo koje članice Europske unije njeguju od samih začetaka europskog integriranja. Dan Europe sjeća nas na Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine, koja je stvorila temelje za stvaranje ujedinjene Europe, kao područja blagostanja, mira i trajnih vrijednosti demokracije, ljudskih prava i solidarnosti koje nas kao Europljane i naše države članice povezuju.
 
Ovih dana obilježavamo i 20. obljetnicu najvećeg proširenja u povijesti Europske unije, kada je deset zemalja pristupilo Uniji 2004. godine. Prošle godine obilježili smo i 10. obljetnicu našeg pridruživanja europskoj obitelji, te pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru i eurozoni. Ovi događaji potvrđuju trajnu privlačnost europskog projekta ali i transformacijsku snagu EU-a u donošenju stabilnosti, prosperiteta i prilika državama članicama i milijunima Europljana.
 
Suočavamo se, međutim, sa stvarnošću u kojoj se Unija nalazi pred brojnim izazovima, od sigurnosnih do klimatskih. Ruska invazija, koja je započela prije više od dvije godine, dovela je ponovno rat na europsko tlo, dovodeći u pitanje dugogodišnja uvjerenja o sigurnosnoj strukturi na kontinentu. Hrvatska je, od samoga početka, svjesna teškog puta koji je i sama prešla kada se borila od agresivnog rata i izborila svoju slobodu i neovisnost početkom 90-tih, u potpunosti predana potpori Ukrajini u njezinoj borbi za suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.
 
Kao i u krizama do sada, Europa se pokazuje kao najučinkovitija i najsnažnija kad djeluje jedinstveno i odlučno, te to mora nastaviti činiti i u budućnosti.
 
 Istovremeno, Unija mora biti spremna dočekati sve europske nacije koje se žele pridružiti europskoj obitelji i koje dijele naše vrijednosti, s otvorenošću i podrškom, kao što je to činila u prethodnim proširenjima koja ovih dana obilježavamo. Članstvo u EU i jasne europske ambicije, oduvijek su bile podrška i poticaj demokratskim reformama i gospodarskom razvitku te jamac stabilnosti. Stoga smo posebno pozdravili odluku Europskog vijeća iz ožujka 2024. o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, zajedno s ranijom odlukom iz prosinca 2023. o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom. 
 
Dok gledamo prema budućnosti, posebno su važni i nadolazeći europski izbori, koji se u RH održavaju 9. lipnja,  i koji imaju važnu  ulogu u oblikovanju daljnjeg  razvoja Unije. Prilika je to da svi zajedno promislimo kakvu Uniju želimo u novom ciklusu, u novim okolnostima i promijenjenom svijetu.
 
Neka proslava Dana Europe i ove godine bude proslava mira, raznolikosti i solidarnosti koje definiraju Uniju. Obilježavajući današnji dan, pokažimo ponovno našu spremnost i odlučnost da djelujemo  zajedno, da nastavimo nastaviti graditi sigurniju, snažniju, otporniju, konkurentnu i kohezivnu Uniju. Uniju koja postavlja visoke standarde i daje velike prilike. Uniju koja ostaje privlačna zajednica, ugodno i sigurno mjesto za život svim generacijama, prostor koji daje jednake prilike i omogućava uravnotežen razvoj država članica i svih krajeva, Uniju koja omogućava ostvarenje aspiracija, snova i ideja svakoga hrvatskog i svakog europskog građanina.
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ove godine obilježava Dan Europe prigodnim programom, u četvrtak 9. svibnja, s početkom u 11 sati održat će se svečani koncert u Paviljonu na Zrinjevcu, koji će izvoditi Zagrebački orkestar ZET-a i Orkestar mladih glazbenika. Uz svečani koncert, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, oko Paviljona te u sjevernoj aleji Zrinjevca, bit će postavljena izložba najvažnijih hrvatskih projekata financiranih iz fondova EU.
 
Zajedničko obilježavanje Dana Europe u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i veleposlanstvima država članica, održat će se na Europskom trgu, s početkom u 12.30 sati uz niz aktivnosti, plesnih nastupa, panela i prikazivanja kratkih filmova iz država članica EU. Svečani govori povodom proslave Dana Europe na programu su u 16 sati.
 
Ujedno, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kroz projekt EUROPA U KINU ove godine donosi projekcije šest europskih filmova povodom Dana Europe, od 8. do 10. svibnja 2024. godine. U Kinu Metropolis, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i u KIC-u održavat će se besplatne projekcije filmova.

Priopćenja