Predstavom "Jalta, Jalta" započelo obilježavanje Dana Europe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
U okviru programa obilježavanja Dana Europe, u utorak 7. svibnja 2024., održana je predstava "Jalta, Jalta" autora Milana Grgića i Alfija Kabilja, u režiji Marka Jurage, a pod ravnanjem maestra Davora Kelića, u zagrebačkom Kazalištu Komedija koje je nedavno uspješno obnovljeno sredstvima u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za obnovu zgrada ustanova u kulturi i zgrada kulturne baštine.
Tom prigodom, veleposlanike akreditirane u RH srdačno je pozdravila državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, istaknuvši važnost diplomatskih odnosa i suradnje između Republike Hrvatske i država članica Europske unije. Uz riječi dobrodošlice, državna tajnica naglasila je potrebu jačanja veza i suradnje među europskim narodima te promicanje dijaloga i kulture kao ključnih elemenata u izgradnji stabilnog europskog zajedništva.
Naglasivši kako nas bezvremenske teme iz "Jalta, Jalta" navode da povučemo paralele sa stalnim naporima Europske unije da bude jamac mira i stabilnosti u današnjem svijetu. Nazalost Jalta i Krim ponovno u središtu svjetske politike i masovnih ljudskih tragedija pa je tako ova predstava posebno relevantna i  u današnjem svijetu. Europska unija osnovana je kao zajednica naroda koji dijele zajedničke vrijednosti slobode, demokracije, ljudskih prava, jednakosti i vladavine prava.

Priopćenja