Obilježavanje 32. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. obljetnice mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja

  • Slika
Republika Hrvatska je na današnji dan prije 32 godine postala međunarodno priznata država.

Dana 15. siječnja 1992. Republiku Hrvatsku je priznalo svih dvanaest država članica tadašnje Europske zajednice, kao i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska. Prethodno su to već učinile Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija, Island, Estonija, Sveta Stolica i San Marino. Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku su priznale ukupno 44 države, i taj je broj u sljedećim mjesecima rastao. Status Republike Hrvatske kao suverene i samostalne države zaokružen je 1992. godine primitkom u članstvo brojnih međunarodnih organizacija, od OESS-a do UN-a.

,,Današnji datum u mnogočemu je važan za Republiku Hrvatsku, to je datum kada smo 1992. s neskrivenim emocijama gledali uspjehe naše diplomacije i primali informacije o brojnim priznanjima neovisnosti Republike Hrvatske. Nakon pobjede u Domovinskom ratu i oslobađanja okupiranih teritorija 1995. ostvarena je, potom uz pomoć UN-a, i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, dovršena 15. siječnja 1998. godine. Prije točno 26 godina, Republika Hrvatska napokon je postala teritorijalno cjelovita, odnosno ostvarila je suverenitet u okvirima svojih međunarodno priznatih granica. Uspostavom suverene i međunarodno priznate Republike Hrvatske uspješno je ostvarena višestoljetna težnja hrvatskog naroda. Hrvatska je danas članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza te respektabilna članica u brojnim drugim globalnim i regionalnim organizacijama, inicijativama i procesima. Prošle godine pridružili smo se eurozoni i Schengenskom prostoru. Za ova postignuća zaslužni su mnogi, među kojima treba posebno spomenuti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, hrvatske branitelje, te brojne Hrvate u Domovini i iseljeništvu. Svatko na svoj način je dao doprinos u ostvarivanju pune slobode i državnosti, teritorijalne cjelovitosti, demokracije, vladavine prava i međunarodne afirmacije", ističe ministar Gordan Grlić Radman.

Na današnji dan ujedno obilježavamo i 26. obljetnicu uspješnog okončanja procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

Proces reintegracije započeo je 15. siječnja 1996. godine kad je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo Rezoluciju 1037 i ustanovilo UNTAES, a završio je prije 26 godina, točnije 15. siječnja 1998., kad je okupirano područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema vraćeno u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske i postalo dio teritorijalnog, monetarnog, carinskog i pravnog kontinuiteta od tog trenutka potpuno suverene i cjelovite Republike Hrvatske.

Mirnom reintegracijom posljednjeg okupiranog dijela državnog teritorija izbjegnute su brojne nove ljudske žrtve, a to je ujedno i najuspješnija mirovna misija (UNTAES) u povijesti Ujedinjenih naroda, koja predstavlja model za rješavanje sličnih kriznih situacija diljem svijeta.

 

Priopćenja