Obilježavanje 32. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U utorak, 15. siječnja 2024., održana je svečanost u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu u povodu 32. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Događanje, koje su suorganizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Hrvatski diplomatski klub, okupilo je brojne visoke goste i članove Diplomatskog zbora.

Nazočnim se uime MVEP-a obratio državni tajnik za politička pitanja Frano Matušić, koji je istaknuo kako je 15. siječnja 1992. godine bio ključan trenutak za Hrvatsku, označavajući njezino međunarodno priznanje kao rezultat diplomatskih napora tijekom Domovinskog rata. Podsjetio je na važnost tog trenutka u povijesti Hrvatske te na ulogu međunarodne podrške u ostvarivanju neovisnosti.

„Međunarodno priznanje bilo je odlučujuća diplomatska pobjeda protiv velikosrpskog režima koji je nastojao legitimirati vlastita teritorijalna posezanja i agresorske namjere. Priznanje je bilo povijesni trenutak povratka Hrvatske na političku kartu svijeta koji je značio ostvarenje tisućljetnog sna hrvatskog naroda za vlastitom državom. Sam čin bio je i poruka optimizma i nade iz međunarodne zajednice upućena Hrvatskoj, i to u trenutcima herojske borbe hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu pod vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana, u jeku ljudskih gubitaka i razaranja te kada je još uvijek trećina zemlje bila pod okupacijom agresora“, naglasio je državni tajnik.

Predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba Emilijo Marin istaknuo je važnost obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, posebno naglasio ulogu Kluba u promicanju diplomatske struke te čestitao Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na dugogodišnjem radu na jačanju međunarodnog položaja Hrvatske.

„Od proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. pa sve do ulaska u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992., uz obranu vlastitog teritorijalnog suvereniteta i cjelovitosti, Hrvatska je vodila i intenzivnu diplomatsku borbu za međunarodno priznanje kao konačnu potvrdu svoje državnosti te međunarodnog položaja“, istaknuo je Marin.

Uzvanici su imali priliku prisustvovati i panel-raspravi o ulozi sporta, osobito nogometa, u međunarodnim odnosima i promociji zemlje. Glavna tema bila je "Nogometna diplomacija" s izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Zlatkom Dalićem kao glavnim panelistom. Razgovor je moderirao urednik HRT-ova programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Kujundžić. Izbornik Dalić je u svom emotivnom govoru podsjetio na povijesni uspjeh hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine naglasivši važnost, ne samo nogometa, već sporta kao takvog u službi promocije Hrvatske u svijetu. Na konferenciji je prikazan kraći dokumentarni film posebno napravljen za ovu prigodu o izborniku Daliću, napravljen u produkciji HRT-ova programa za Hrvate izvan RH.

Priopćenja