Novi veleposlanici u nastupnom posjetu kod ministrice Pusić

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u četvrtak, 13. studenog, u nastupne posjete četiri nova veleposlanika u Hrvatskoj...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u četvrtak, 13. studenog, u nastupne posjete četiri nova veleposlanika u Hrvatskoj.

S veleposlanikom Turske Ahmetom Tutom ministrica je, između ostalog, razgovarala i o turskim ulaganjima u hrvatski turizam, među kojima su i dva projekta u preliminarnoj fazi, čija je vrijednost između 350 i 400 milijuna američkih dolara. Ministrica je izrazila zadovoljstvo te dodala kako turski investitori, kao i drugi strani ulagači mogu računati na podršku i pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslava, odnosno gospodarske diplomacije. Razgovaralo se također i o britansko-njemačkoj inicijativi za BiH koja će biti tema idućeg sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a te naglasila važnost da ova incijativa, koja je krenula na hrvatski poticaj u proljeće, postane europska inicijativa.

Ministrica Pusić i novi albanski veleposlanik Ilir Melo razgovarali su o gospodarskim projektima od zajedničkog interesa, posebno o projektu plinovoda TAP-IAP. Ministrica je naglasila kako do realizacije tog strateškog projekta predstoji vrlo opsežan posao i kako je izuzetno važna snažna politička podrška svih zainteresiranih zemalja. Složili su se također kako se buduća bilateralna suradnja može odvijati i u okviru regionalnih inicijativa, prije svega kroz EU Strategiju za jadransko-jonsku regiju i Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje.

Hrvatska ministrica je primila novog, inače prvog rezidentnog irskog veleposlanika u Hrvatskoj Timothya Harringtona. Istaknuli su uvjerenje da će irsko veleposlanstvo, koje je otvoreno u Zagrebu u kolovozu ove godine, dodatno potaknuti suradnju dviju država. Razgovaralo se također i o predstojećem sastanku FAC-a u Bruxellesu pri čemu je ministrica istaknula kako očekuje da sve članice EU-a podrže britansko-njemačku inicijativu, koja se nastavlja na hrvatski prijedlog, a kojoj je cilj proces europskih integracija u slučaju BiH prilagoditi specifičnim potrebama i poteškoćama te zemlje i na taj ga način olakšati i ubrzati. Veleposlanik Harrington složio se s ministricom i naglasio da Irska daje potporu daljnjem proširenju EU jer je i sama imala velike koristi od članstva.

Veleposlanik Malezije Dato' Saiful Azam Martinus Bin Abdullaha s ministricom je razgovarao o mogućnostima za gospodarsku suradnju, uključujući i na hrvatskim energetskim projektima. Istaknuta je i uspješna suradnja znanstvenih i obrazovnih ustanova Hrvatske i Malezije, a ministrica Pusić upoznala je veleposlanika s mogućnošću sudjelovanja malezijskih studenata na Specijalističkom studiju „Diplomacija“, kojeg su zajedno osnovali Sveučilište u Zagrebu i MVEP.



Priopćenja