Zamjenik ministrice Joško Klisović na NATO Industrijskom forumu u Splitu

Visoki predstavnici NATO-a i obrambene industrije sudjelovali su 12. i 13. studenog u Splitu na Industrijskom forumu NATO-a koji se održava jednom godišnje...

Visoki predstavnici NATO-a i obrambene industrije sudjelovali su 12. i 13. studenog u Splitu na Industrijskom forumu NATO-a  koji se održava jednom godišnje u jednoj od država članica Saveza s ciljem poticanja strateške komunikacije i suradnje NATO-a i obrambene industrije. Ove je godine domaćin bila Hrvatska.

Foruma se sastojao od uvodnog dijela i dva panela na kojima se raspravljalo o podizanju razine obrambene spremnosti Saveza iz perspektive NATO-a i obrambene industrije.

Na otvorenju Foruma govorio je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, koji je istaknuo važnost jačanja suradnje između Saveza i industrijskog sektora, osobito zbog rastućih sigurnosnih izazova u susjedstvu NATO-a. Posebno je istaknuta važnost prilagodbe Saveza složenom sigurnosnom okruženju zbog čega je potrebno identificirati izazove te usmjeriti napore prema inovacijama i koordinaciji djelovanja između NATO-a i industrije. Zamjenik ministrice Klisović izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska dobila priliku biti domaćin konferenciji koja doprinosi strateškim ciljevima Saveza u ovom području.

U uvodnom dijelu, osim zamjenika ministrice Klisovića, sudionicima su se obratili  i Predsjednik Ivo Josipović (video vezom), ministar obrane Ante Kotromanović te zamjenik glavnog tajnika NATO-a veleposlanik Alexander Vershbow.

U okviru dva panela, poglede na odnos NATO-a i obrambene industrije dali su i Vrhovni saveznički zapovjednik za transformaciju general Jean-Paul Paloméros te pomoćnik glavnog tajnika NATO za obrambene investicije Patrick Auroy.

Na marginama Foruma 12. studenog održan je bilateralni sastanak zamjenika ministrice Joška Klisovića i zamjenika glavnog tajnika NATO-a Alexandera Vershbowa. Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o aktualnoj situaciji u Ukrajini, Bliskom istoku i sjevernoj Africi, te njezinim implikacijama na Savez. Bilo je riječi i o stanju u Jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na euro-atlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine.



Priopćenja