Nadležne institucije bavit će se svima koji krše ili izbjegavaju sankcije

  • Slika
Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić izvijestio je u petak da je Ministarstvo od nizozemske strane primilo odgovor da njihova nadležna tijela nisu dobila zahtjev niti su izdala bilo kakvo odobrenje za transakciju vezanu uz prodaju Sberbankova udjela u Fortenovi.
 
Podsjetimo, u srijedu navečer Millenium promocija je priopćila da je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kupac 43,4 posto udjela u nizozemskom holdingu Fortenova Group, jedinom dioničaru Fortenova Grupe d.d., a da je ta transakcija završena u ponedjeljak 31. listopada. Fortenova grupa odmah je priopćila da nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanka, a dan kasnije i iz Vlade su kazali da nemaju službenih saznanja te da nisu bili u to uključeni.

Državni tajnik Matušić je u izjavi medijima u petak kazao da su od nizozemskog ministarstva vanjskih poslova dobili odgovor na svoj upit, u kojem stoji da njihova nadležna tijela nisu dobila zahtjev niti su izdala bilo kakvo odobrenje za tu transkaciju.

"Prijenos vlasništva se ne može izvršiti bez odobrenja nadležnih tijela Nizozemske, a mi smatramo i Hrvatske. Tu transakciju smatramo nezakonitom i neusklađenom sa sankcijskim režimom, jer imovina Sberbanke je zamrznuta imovina, ona je na sankcijskoj listi EU. Prema tome, da bi se eventualno raspolagalo tom imovinom, odnosno da bi se ona prodavala, treba postojati odobrenje nadležnih tijela država koje su nadležne za te transakcije. To znači prije svega nizozemska nadležna tijela, i po nama hrvatska, jer je imovina u Hrvatskoj", poručio je Matušić.

Kako je ustvrdio, nikakvo odobrenje nije izdano ni od hrvatskih institucija. "Nitko to od nas nije tražio niti smo mi to znali dok se ta transakcija nije dogodila, a niti smo mogli imati ta saznanja", ustvrdio je Matušić. Zapitao se kako bi hrvatske vlasti uopće i znale za tu transakciju iz zemlje koja je pod sankcijama i koja je Hrvatsku proglasila neprijateljskom zemljom. "S druge strane, imate državljana UAE, privatnu osobu koja je navodno platila 500 milijuna eura za nešto za što nije tražila ni dubinsko snimanje niti zna čime se kompanija bavi, niti je tražila kontakte s kompanijom niti sa suvlasnicima", rekao je.

Kako je pojasnio, sankcije se odnose na Sberbanku na način da je njihova imovina zamrznuta, pa tako i njihova vlasnička prava. Do 31. listopada, kako je naveo, mogle su se obaviti transakcije, ali izričito uz odobrenje nadležnih tijela država koje su nadležne za tu transakciju.

Po Matušićevim riječima, stalnoj skupini za sankcije, odnosno tijelima koja su dio te skupine (Hanfa, banke, Ministarstvo financija i dr.), emiratski se ulagač nije obraćao niti im je slao ikakav zahtjev.

Hrvatska, naveo je, ima tek obavijest Sberbanke da je transakcija provedena, a vidljivo je i u sudskom registru da je spomenuti ulagač postao vlasnik Sberbankova udjela u Fortenovi. 

No, kako je istaknuo, Hrvatska nema informaciju je li ta financijska transakcija zaista i obavljena, što je stvar između te pravne osobe i Sberbanke i neće imati posljedice na prijenos vlasničkih udjela, jer oni nemaju potrebna odobrenja od nizozemskih i hrvatskih vlasti.

Odgovarajući na upit novinara, Matušić je rekao da je zakon predvidio kazne za sve građane koji krše ili izbjegavaju sankcije, što znači da će se time baviti one institucije koje su nadležne.

Međutim, napomenuo je, prije svega treba utvrditi je li i tko je sudjelovao od europskih državljana, odnosno hrvatskih državljana u tom procesu, a pritom je napomenuo da postoje indicije da su neki hrvatski državljani sudjelovali u tome.

"U ovom trenutku ne mogu govoriti, ali postoje indicije da je netko od hrvatskih državljana također sudjelovao u pomoći oko izbjegavanja sankcijskog režima", rekao je. 
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja