Održane političke konzultacije Hrvatske i Indije

  • Slika
  • Slika
U petak, 4. studenoga 2022. godine, u Zagrebu su održane političke konzultacije između Republike Hrvatske i Republike Indije koje su predvodili ravnatelj Uprave za političke poslove MVEP Petar Mihatov i tajnik za zapadne zemlje Ministarstva vanjskih poslova Indije Shri Sanjay Verma.

Indijsko izaslanstvo primio je i državni tajnik za političke poslove Frano Matušić, pri čemu je naglasak bio na ratu u Ukrajini i situaciji u jugoistočnoj Europi.

Politički direktor Ministarstva vanjskih i europskih poslova i ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov s indijskim sugovornikom razgovarao je o postojećoj suradnji i nizu mogućnosti za pojačanu suradnju između Hrvatske i Indije u području gospodarstva i trgovine, obrambene i pomorske suradnje, znanosti i tehnologije, inovacija, istraživanja i razvoja, mobilnosti i migracija, turizma, kulture, multilateralnih organizacija, odnosa Europske unije i Indije te klimatskih promjena i održivog razvoja. Naročito važnima za bilateralne odnose ocijenjeni su odnosi među ljudima. Sugovornici su također razmijenili mišljenja o globalnim i regionalnim pitanjima, kako u Aziji i Indopacifiku, tako i u Europi.

Na konzultacijama je pozdravljeno održavanje Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju 13. listopada 2022. godine te je obostrano izražena jasna namjera daljnjeg jačanja partnerstva temeljenog na zajedničkim interesima i vrijednostima.

Ostale vijesti