Na Šipanu održana prva međunarodna radionica o održivom regionalnom razvoju

  • Slika
U organizaciji Službe za prijenos znanja MVEP-a, Akademije Šipan i Sveučilišta u Dubrovniku, uz potporu zaklada Alfred Toepfer Stiftung i Stiftung Überbr?cken, u Suđurđu na Šipanu održana je od 7.-10. svibnja 2023. prva međunarodna radionica o održivom regionalnom razvoju „Academy Šipan Lighthouse“. Cilj radionice bio je je prijenos znanja i razmjena iskustava stručnjaka iz Hrvatske, Njemačke i zemalja jugoistočne Europe kao i potpora u njihovom usklađivanju s pravnom stečevinom EU u području zaštite okoliša.

Radionica je okupila domaće i inozemne stručnjake koji su, u kontekstu globalnih klimatskih i okolišnih izazova, a uvažajući lokalne specifičnosti, raspravljali o problemima održivog razvoja. Predstavljeni su primjeri dobre prakse održivog razvoja iz Hrvatske, Njemačke, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Održana je i moderirana rasprava, tijekom koje su stručnjaci, uz pomoć predstavnika lokalne zajednice, nastojali identificirati glavne izazove s kojima se suočavaju stanovnici Šipana i Elafitskih otoka kao i instrumente na nacionalnoj i EU razini koji bi mogli pomoći u rješavanju tih izazova.

U cilju kontinuiteta zajedničkog djelovanja svih uključenih dionika, izradit će se koncept projekta, koji će kao jednu od aktivnosti osmisliti sadržaj radionice na temu efikasnog upravljanja otpadom predviđenu za listopad 2023.

Akademija Šipan će provedbom projekata iz područja zaštite prirode, obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i zaštite kulturne baštine doprinijeti lokalnom razvoju i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika Elafitskih otoka. Pored toga, namjera je da Akademija Šipan kroz međunarodna partnerstva postane i platforma za prijenos znanja i iskustava RH zemljama jugoistočne Europe koje su u pretpristupnom procesu, pružajući im na taj način podršku u ispunjavanju kriterija u okviru jednog od najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja - PG 27 – Okoliš.

Ostale vijesti