Održane prve političke konzultacije u Etiopiji i sastanci u Afričkoj uniji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov održao je u srijedu, 10. svibnja 2023. godine, u Adis Abebi političke konzultacije s ravnateljem Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslove Savezne Demokratske Republike Etiopije Zenebeom Kebedeom. Hrvatsko izaslanstvo primio je i šef Kabineta zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Etiopije Eshete Tilahun.  

Cilj prvih političkih konzultacija bio je započeti proces jačanja političke i gospodarske suradnje Hrvatske i Etiopije. Etiopska Vlada pozdravlja, u programu Vlade RH istaknutu, namjeru otvaranja hrvatskog diplomatskog predstavništva u Adis Abebi.

Sugovornici su razgovarali o konkretnim oblicima sektorske i gospodarske suradnje, a Etiopija je izrazila snažan interes za hrvatska iskustva u izgradnji mira, provođenju nacionalnog dijaloga i tranzicijske pravde te za hrvatski model skrbi o braniteljima.  

Raspravljena je i provedba Sporazuma o prekidu neprijateljstava potpisanog u Pretoriji u studenom 2022., kao i o obnavljanju angažmana Europske unije u Etiopiji. Razmijenjena su mišljenja o geopolitičkim posljedicama rata u Ukrajini te o globalnim i regionalnim pitanjima, važnima za Europu i Afriku. Posebno je istaknuta potreba predstavljenosti Afrike u multilateralnim okvirima koja bi odražavala njenu stvarnu međunarodnu ulogu i utjecaj.   

Ravnatelj Mihatov posjetio je u četvrtak, 11. svibnja 2023., Afričku uniju gdje je održao sastanak s povjerenikom Afričke unije za političke poslove, mir i sigurnost Bankoleom Adeoyeom. Povjerenik Bankole je naglasio je da Afrika traži partnerstva koja su u skladu s njezinim potrebama, načelima i prioritetima. Iskazao je interes za prijenos hrvatskih iskustava na području poslijeratne tranzicije s ciljem izgradnje istovjetnih kapaciteta afričkih država.

Tijekom boravka u Adis Abebi, izaslanstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova održalo je sastanke u Delegaciji EU-a u Etiopiji i u Delegaciji EU-a pri Afričkoj uniji.

Ostale vijesti