Obilježavanje Dana Europe ususret 10. obljetnici članstva Hrvatske u Europskoj uniji

  • Slika
Ovogodišnji Dan Europe ima poseban značaj za Hrvatsku. Obilježavamo ga u godini u kojoj slavimo desetu godišnjicu našeg članstva u Europskoj uniji. U tom su razdoblju građani Hrvatske imali priliku osjetiti dobrobiti ulaska u Europsku uniju. Jedan je od vidljivih primjera je izgradnja Pelješkog mosta, ali i niz drugih projekata koji poboljšavaju kvalitetu života naših građana i osiguravaju prilike za rast i razvoj. 

U ovoj smo godini istovremeno postali članica eurozone i šengenskog prostora čime smo dodatno učvrstili svoj položaj u samoj jezgri Europske unije. Jedina smo država članica koja je to ostvarila na isti dan. 

Dan Europe je dan mira i jedinstva, pa ipak ga već drugu godinu za redom dočekujemo u okolnostima strašne agresije na Ukrajinu. I stoga je ovo ponovno i dan kada našim ukrajinskim prijateljima ponavljamo da ćemo ih nastaviti podupirati, dokle god bude potrebno. Čvrsto vjerujemo da je to jedino ispravno. 

U vremenu brojnih globalnih izazova - sigurnosnih, gospodarskih, klimatskih, demografskih - svijet se značajno mijenja. U takvom svijetu Europska unija nastoji osnažiti svoj položaj, zadržati najviše životne standarde, ponuditi nova rješenja, čemu i Hrvatska daje svoj doprinos. To se može ostvariti jedino uz očuvanje zajedništva, utemeljenog na istim vrijednostima i solidarnosti između država članica te daljnjom izgradnjom našeg jedinstvenog tržišta. 

Obljetnice su i prigoda za podsjećanje na ono što smo u Europskoj uniji do sada učinili zajedno upravo zato što smo bili ujedinjeni i odlučni, kako u dobrim tako i u kriznim vremenima. Nastavljamo zajedno graditi Europsku uniju kako bi u budućnosti bila otpornija, konkurentnija, spremna odgovoriti svim novim izazovima, uspješno provela zelenu i digitalnu tranziciju, ali i osigurala svoju snažniju globalnu ulogu. 

Europsku uniju prvenstveno čine njezini građani, koji nose njezinu snagu i doprinose njezinu razvoju, te koji dijele viziju i vrijednosti prema kojima svakodnevno živimo. Ona i dalje mora ostati projekt mira, demokracije i vladavine prava i upravo je to smjer kojega ćemo i dalje nastaviti podupirati.

Priopćenja