Državni tajnik Hido Biščević primio je francuskog veleposlanika

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske Hido Biščević primio je danas, 6. rujna 2004., u Zagrebu veleposlanika Francuske Republike Francisa Bellangera i otpravnika poslova Savezne Republike Njemačke dr. Lauridsa Hölschera

Francuski veleposlanik i njemački otpravnik poslova su državnom tajniku Biščeviću prenijeli poglede svojih država na aktualna pitanja reforme sustava Ujedinjenih naroda, osobito Vijeća sigurnosti. Dvije zemlje zajednički predlažu povećanje broja stalnih članica Vijeća sigurnosti uključivanjem dviju industrijski razvijenih zemalja te povećanje broja nestalnih članica Vijeća sigurnosti kako bi zemlje istočnoeuropske, azijske, afričke i latinoameričke skupine mogle sudjelovati u radu Vijeća. Prigoda za razgovore o toj temi bit će tijekom boravka predsjednika hrvatske Vlade dr. Ive Sanadera i ministra vanjskih poslova dr. Miomira Žužula na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Državni tajnik Biščević potvrdio je da je Republika Hrvatska zainteresirana za aktivno sudjelovanje u raspravi o reformi Ujedinjenih naroda, kao država s velikim iskustvom u funkcioniranju pojedinih sastavnica djelovanja Ujedinjenih naroda i kao zemlja zainteresirana za ulazak u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti 2008/2009. godine. Hido Biščević je pri tome naglasio da je proširenje Vijeća sigurnosti nužno i zbog rastuće međuzavisnosti međunarodnih odnosa pri čemu veći broj država treba preuzeti odgovornost za učinkoviti multilateralizam.



Priopćenja