Mvp Tonino Picula predvodio hrvatsku delegaciju na susretu s ministrom za ceste i transport Islamske Republike Iran

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Tonino Picula je predvodio hrvatsku delegaciju na susretu s ministrom za ceste i transport Islamske Republike Iran g. Ahmadom Khorramom. U hrvatskoj delegaciji osim predstavnika ministarstva vanjskih poslova bili su prisutni i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, te Ministarstva financija.

Ministar Khorram je predsjedavajući s iranske strane Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju između RH i Irana. U svome izlaganju naglasio je da postoje realne mogućnosti za osnaženje gospodarske suradnje između dvije države s posebnim naglaskom na suradnju u izgradnji brodova, brodogradilišta, u području turizma, pomorskog prijevoza i cestovnog prijevoza roba. Izrazio je žaljenje zbog niske razine robne razmjene između RH i Irana, te je izrazio potrebu za njezinim poboljšanjem. Posebno je istaknuo važnost održavanja predstojećeg Mještovitog odbora za gospodarsku suradnju, koja se treba održati u Zagrebu, u lipnju ove godine, a na kojem će se analizirati realne mogućnosti pojačavanja gospodarske suradnje.

Ministar Picula se složio s stavovima svoga sugovornika da RH i Iran imaju realne mogućnosti za poboljšanje trgovinske razmjene u područjima elektroprivrede, naftne industrije i metalurgije. Postoje realne mogućnosti da se kroz joint venture projekte hrvatskih i iranskih tvrtki ostvari značajna gospodarska suradnja ne samo između Islamske Republike Iran i Republike Hrvatske, već i na trećim tržištima.Priopćenja