Mvp Tonino Picula danas je na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na Brijunima, održao govor

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula danas je na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na Brijunima, održao govor na temu «Nacionalna sigurnost u procesu pridruživanja EU i Integraciji u NATO».

Ministar Picula je u svome izlaganju istaknuo da «prijetnje ne dolaze više toliko od drugih država nego se manifestiraju u drugačijim oblicima. Ovdje mislim prije svega na terorizam, organizirani kriminal, ilegalnu trgovinu ljudima, oružjem i drogama. Hrvatska je svjesna da se ne može izolirati od ovih pojava, te da mora povisiti svoje standarde kako bi se učinkovito suočila s takvim izazovima. Postizanje tih standarda je dakako i preduvjet za naš budući ulazak u Europsku Uniju i NATO savez.»

Ministar Picula je naglasio da je ova Vlada protekle tri i pol godine mandata uspjela jasnim potezima učiniti krupne korake prema ostvarenju svojih ciljeva od kojih su najbitniji: potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU i predaja molbe za punopravno članstvo u EU, te uspješna provedba prvog ciklusa Akcijskog plana za članstvo u NATO. Postignut je i konstruktivni dijalog i suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, te brojne unutarnje i političke reforme koje su doprinijele boljoj ukupnoj demokratizaciji i jačanju civilnog društva, kao i civilnoj kontroli oružanih snaga. Na području našega zakonodavstva učinjen je bitan pomak u stvaranju pravnog okvira za djelotvorniju borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Ministar Picula je rekao da Hrvatska više nije objekt sigurnosnih pitanja, već subjekt stabilnosti, svjestan svojih međunarodnih odgovornosti i obveza. Ne tako davno mirovne snage bile su na prostoru Hrvatske, a danas su pripadnici Hrvatske vojske dio međunarodne misije u Afganistanu, koja je nedavno prešla pod nadležnost NATO-a, kao i u misijama UN u Sierra Leoneu, Etiopiji i Eritreji.

«Paralelno s integracijom u NATO teći će i sveobuhvatna integracija Hrvatske u nove sigurnosne strukture Europske Unije, držim da nije potrebno posebno naglašavati da su svi naši kapaciteti koje razvijamo u području upravljanja krizama u suradnji s NATO-om na raspolaganju i Europskoj Uniji.» zaključio je ministar Picula.



Priopćenja